Skip to main content

Σι Τζινπίνγκ: «Παρών» στη σύνοδο της BRICS- Τι επιδιώκει στη Νότια Αφρική

Rungroj Yongrit/Pool via REUTERS

Δεύτερο ταξίδι στο εξωτερικό για φέτος.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της BRICS στη Νότια Αφρική την επόμενη εβδομάδα, σε μία από τις ελάχιστες επισκέψεις του στο εξωτερικό.

Ο Σι πέρασε μόλις δύο ημέρες εκτός Κίνας τους πρώτους έξι μήνες του 2023, για να επισκεφθεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ξόδεψε δηλαδή στο εξωτερικό τις λιγότερες μέρες συγκριτικά με τις επισκέψεις του την τελευταία δεκαετία, εξαιρουμένης της πανδημίας.

Θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Νότια Αφρική, μετά από πρόσκληση του προέδρου της χώρας Σίριλ Ραμαφόσα ανέφερε σε δήλωση την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Το ταξίδι του Σι θα ξεκινήσει τη Δευτέρα από το Γιοχάνεσμπουργκ.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν επίσης σε έναν διάλογο ηγετών από όλη την Αφρική – όπου η Κίνα έχει πιέσει να επεκτείνει την επιρροή της με έργα υποδομών, μια στρατηγική που επικρίνουν οι ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι έχει εγκλωβίσει ορισμένες χώρες στα χρέη.

BRICS: Παγκόσμιο νομισματικό τσουνάμι κατά του δολαρίου

Η Αφρική έχει μετατραπεί σε διπλωματικό διακύβευμα για τη Δύση, τη Ρωσία και την Κίνα, που προσπαθούν να επεκτείνουν την επιρροή τους με φόντο την κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσά τους έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ταξίδι στη Νότια Αφρική θα δώσει στον Σι την ευκαιρία να συναντήσει ηγέτες από τον Παγκόσμιο Νότο, τον οποίο η Κίνα «φλερτάρει» για να αντισταθμίσει αυτό που θεωρεί ως αδικαιολόγητη παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ.

Αυτή την εβδομάδα, οι διοικητές του ινδικού και κινεζικού στρατού συμφώνησαν να εργαστούν άμεσα για την εκτόνωση της μεταξύ τους συνοριακής διαμάχης. Αν και οι συνομιλίες δεν αποτέλεσαν σημαντική πρόοδο, άνοιξαν την πόρτα για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Σι και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Το ταξίδι θα δώσει επίσης στον Σι την ευκαιρία να υποστηρίξει την διεύρυνση της BRICS. Χώρες της Αφρικής έχουν εκφράσει την πρόθεση να ενταχθούν, ανάμεσά τους η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Αιθιοπία. Σημειώνεται ότι η Ινδία και η Βραζιλία είναι αντίθετες.

Η Κίνα υποστηρίζει θερμά την ένωση που αποτελείται από το ασιατικό έθνος, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική. Η ένωση δημιουργήθηκε επίσημα το 2009-2010, σε μεγάλο βαθμό για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί «ηγεμονία» των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της τριήμερης συνόδου δεν αποκλείεται να «γεννηθεί» ένα κοινό νόμισμα των αναδυόμενων χωρών BRICS, αν και δεν αναμένεται πρόοδος προς αυτόν τον στόχο.

Η σύνοδος κορυφής έρχεται εν μέσω των αυξημένων εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά χωρίς την ανησυχία για τη συμμετοχή του Πούτιν. Έπειτα από διάστημα αβεβαιότητας για τη συμμετοχή του, καθώς έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ο αρχηγός του ρωσικού κράτους αποφάσισε τελικά τον περασμένο μήνα να μη συμμετάσχει.