Skip to main content

ΗΠΑ: Απόφαση Εφετείου για περιορισμό της χρήσης των χαπιών άμβλωσης

REUTERS/Evelyn Hockstein/File Photo

Η απόφαση απορρέει από μήνυση τεσσάρων ομάδων κατά των αμβλώσεων.

Εφετείο στις ΗΠΑ αποφάσισε σήμερα ότι πρέπει να περιοριστεί η πρόσβαση στο χάπι άμβλωσης μιφεπριστονη, διατάσσοντας την απαγόρευση συνταγών τηλεϊατρικής και των ταχυδρομικών αποστολών, παρόλο που η απόφαση δεν θα τεθεί αμέσως σε ισχύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Ορλεάνη απέφυγε να αποφανθεί πως το φάρμακο πρέπει να αποσυρθεί εντελώς από την αγορά, όπως είχε κάνει ένα κατώτερο δικαστήριο.

Η διαθεσιμότητα της μιφεπριστόνης παραμένει προς το παρόν αμετάβλητη, μετά από έκτακτη διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Απρίλιο, με την οποία διατηρήθηκε το status quo κατά τη διάρκεια της έφεσης.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ο οποίος ενέκρινε το χάπι, και οι δικηγόροι των ομάδων κατά των αμβλώσεων που αμφισβητούν την έγκριση του φαρμάκου δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η τριμελής επιτροπή του 5ου Περιφερειακού Δικαστηρίου εξέταζε τον Απρίλιο μια απόφαση του δικαστή του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ Matthew Kacsmaryk στο Αμαρίλο του Τέξας. Αν και επρόκειτο για μια προκαταρκτική απόφαση που ίσχυε όσο εκκρεμούσε η υπόθεση, ο Kacsmaryk δήλωσε ότι ήταν τελικά πιθανό να την καταστήσει μόνιμη.

Η απόφαση απορρέει από μήνυση τεσσάρων ομάδων κατά των αμβλώσεων με επικεφαλής την πρόσφατα συσταθείσα Συμμαχία για την Ιπποκράτεια Ιατρική και τεσσάρων γιατρών κατά των αμβλώσεων που κατέθεσαν μήνυση τον Νοέμβριο.

Υποστηρίζουν ότι ο FDA χρησιμοποίησε ακατάλληλη διαδικασία όταν ενέκρινε τη μιφεπριστόνη το 2000 και δεν εξέτασε επαρκώς την ασφάλεια του φαρμάκου όταν χρησιμοποιείται από ανηλίκους.

Και οι τρεις δικαστές της επιτροπής είναι ακραιφνώς συντηρητικοί, με ιστορικό αντίθεσης στα δικαιώματα των αμβλώσεων. Ένας από αυτούς, ο δικαστής William Ho, δήλωσε ότι θα προχωρούσε ακόμη περισσότερο και θα απέσυρε τη μιφεπριστόνη από την αγορά συνολικά.

Αντ’ αυτού, η πλειοψηφία της επιτροπής αναίρεσε τις ενέργειες του FDA που είχαν διευκολύνει την πρόσβαση στο φάρμακο τα τελευταία χρόνια. Αυτές περιελάμβαναν τη δυνατότητα διανομής μέσω ταχυδρομείου, την έγκριση της χρήσης του έως τις 10 εβδομάδες εγκυμοσύνης αντί για τις επτά εβδομάδες, τη μείωση της δοσολογίας και τη μείωση του αριθμού των απαιτούμενων προσωπικών επισκέψεων σε γιατρό από τρεις σε μία.

Η απόφαση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσβληθεί πρώτα στην πλήρη 5η Περιφέρεια και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο πέρυσι ανέτρεψε την απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Έκτοτε, τουλάχιστον 15 από τις 50 πολιτείες έχουν απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις, ενώ πολλές άλλες τις απαγορεύουν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική οργάνωση που υποστηρίζει τα δικαιώματα στις αμβλώσεις.