Skip to main content

«Ο νικητής της Κωνσταντινούπολης κερδίζει την Τουρκία»- Υποψήφιος ξανά για την δημαρχία ο Ιμάμογλου

REUTERS/Murad Sezer

«Σε όλη μου τη ζωή ήμουν υποψήφιος όχι για μια θέση αλλά για μια αποστολή», είπε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του.

Ξανά υποψήφιος για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2024 θα είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου,όπως έκανε γνωστό την Τρίτη.

Ο Ιμάμογλου είναι προβεβλημένο στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), και πιθανός μελλοντικός ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης.  Μετά την αποτυχία του συνασπισμού της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ξεκίνησε μια εκστρατεία για την «αλλαγή» στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Πολλοί μάλιστα περίμεναν ότι θα ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του για εκλογή ως πρόεδρος του κόμματος στο συνέδριο του CHP.

«Ο νικητής της Κωνσταντινούπολης κερδίζει την Τουρκία. Ένας δήμαρχος που κερδίζει την Κωνσταντινούπολη έχει την ευκαιρία να υπηρετήσει την καλύτερη πόλη στον κόσμο», δήλωσε ζητώντας από τους πολίτες να τον στηρίξουν στις δημοτικές εκλογές. «Σε όλη μου τη ζωή ήμουν υποψήφιος όχι για μια θέση αλλά για μια αποστολή. Σήμερα, αυτή η αποστολή είναι να φέρουμε την Τουρκία σε μια νέα κατανόηση της διακυβέρνησης», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το CHP συνεργάστηκε με το κεντροεθνικιστικό Κόμμα IYI και το φιλοκουρδικό HDP στις δημοτικές εκλογές του 2019 για να εξασφαλίσει τη νίκη του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, ένα αποτέλεσμα σοκ για τον Ερντογάν και το κυβερνών του Κόμμα Δικαιοσύνης AKP. Το IYI και το HDP δεν έχουν αναφέρει αν θα υποστηρίξουν ξανά τον υποψήφιο του CHP στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2024, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα συνέδρια των κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Ιμάμογλου, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια «ακομματική συμμαχία της Κωνσταντινούπολης» για τις τοπικές εκλογές, όπως έγινε κατά τις εκλογές του 2019.

Τι είπε για Κιλιτσντάρογλου

Μετά την νίκη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές του Μαΐου, ο Ιμάμογλου άρχισε να του ασκεί σοβαρή κριτική. Μάλιστα, διαρροή της διαδικτυακής συνάντησής του με ανώτερα στελέχη του κόμματος, έκανε γνωστή την ένταση που υπήρχε.

Στις δηλώσεις του, ο Ιμάμογλου επέκρινε και πάλι τις αισιόδοξες δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου  για τις εκλογές. «Το CHP δεν μπορεί να καυχηθεί ότι είναι το δεύτερο κόμμα. Στις επόμενες εκλογές πρέπει να κερδίσουμε όχι μόνο τις δημαρχίες αλλά και τα δημοτικά συμβούλια».

«Πρέπει να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η αλλαγή και ο μετασχηματισμός του κόμματός μου είναι μια σημαντική αποστολή της πολιτικής μου ζωής», πρόσθεσε. Το CHP έχει μετατραπεί σε κόμμα «μικρών δυνάμεων» και τα τοπικά κομματικά στελέχη με «καθαρό παρελθόν» είναι έτοιμα να ανοίξουν έναν νέο δρόμο για το κόμμα, είπε επίσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ιμάμογλου είπε: «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου πρέπει να προετοιμάσει την ανανέωση του κόμματός μας με όλα τα στελέχη του, οδηγώντας τη διαδικασία της αλλαγής και του μετασχηματισμού».

Σημειώνεται ότι παρά τις εντεινόμενες εκκλήσεις για παραίτησή του, ο Κιλιτσντάρογλου παραμένει πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του CHP στο εσωκομματικό συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο.