Skip to main content

Θάνατος στο Κ2: Διάσημη ορειβάτισσα περνά πάνω από ετοιμοθάνατο αχθοφόρο, για να καταρρίψει το ρεκόρ (βίντεο)

REUTERS/Navesh Chitrakar

«Του φέρθηκαν σαν να ήταν άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας. Αν ήταν Δυτικός, θα είχε διασωθεί αμέσως»

Σάλος έχει προκληθεί με βίντεο, που δείχνει τη διάσημη Νορβηγίδα ορειβάτισσα Κριστίν Χαρίλα και την ομάδα της, να περνούν πάνω από τον τραυματία Πακιστανό αχθοφόρο τους ενώ τον έβλεπαν να πεθαίνει, κατά την ανάβαση στον Κ2 – από τις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη – προκειμένου να καταρρίψουν παγκόσμιο ρεκόρ.

Το Κ2  είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το Everest με υψόμετρο 8.611 μέτρα, η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ και η υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν.

Επίσης είναι γνωστό ως “Άγριο Βουνό” εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας.

Οι Αρχές της επαρχίας Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν στο Πακιστάν διέταξαν να πραγματοποιθεί έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

https://twitter.com/kristin_harila/status/1688477629282689025

Η 37χρονη Κρίστιν Χαρίλα, λέει ότι είναι θύμα “παραπληροφόρησης” και ότι δέχεται μηνύματα μίσους, συμπεριλαμβανομένων και απειλών θανάτου.

Τον περασμένο μήνα, η Χαρίλα αναδείχθηκε ως η ταχύτερη ορειβάτης που ανέβηκε στα 14 υψηλότερα βουνά του κόσμου – ολοκληρώνοντας το επίτευγμα σε μόλις 92 ημέρες.

Η τελευταία της αναρρίχηση πραγματοποιήθηκε στον Κ2 στις 27 Ιουλίου.

Όμως κατά τη διάρκεια της ανάβασης ένας ντόπιος βοηθός, της ομάδας που προπορευόταν, γλίστρησε, λίγα μέτρα πριν από ένα στενό πέρασμα, μπλέχτηκε στα σχοινιά, και αργότερα πέθανε.

Το βίντεο που έχει κυκλοφορήσει δείχνει τους ορειβάτες να περνούν πάνω από τον τραγικό Χασάν, 27χρονο αχθοφόρο από το Πακιστάν και πατέρα τριών παιδιών.

Δύο άνδρες, οι οποίοι ανέβαιναν στον Κ2 την ίδια ημέρα, ισχυρίστηκαν ότι οι  ορειβάτες αντιμετώπισαν τον Χασάν ως “άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας”.

Ο Γερμανός εικονολήπτης Φίλιπ Φλέμιγκ που βρισκόταν στο Κ2 εκείνη τη στιγμή κατέγραψε πλάνα από drone. Όταν επανεξέτασε το βίντεο είδε δεκάδες ανθρώπους να περνούν πάνω από τον άτυχο αχθοφόρο.

“Ήταν ακόμα ζωντανός, λέει.

“Από την εμπειρία μου στην ορειβασία – και το κάνω αυτό 35 χρόνια – κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είχε βοηθηθεί” υποστηρίζει ο Φλέμινγκ.

“Υπάρχουν όλο και περισσότερα παραδείγματα ανθρώπων που βρίσκονται στα 8.000 μέτρα και βοηθούν τους ανθρώπους να κατέβουν. Ξέρω πού βρέθηκε. Ξέρω ποια είναι η δυνατότητα να τον κατεβάσουν.

Αν ήταν Δυτικός, θα είχε διασωθεί αμέσως”

Ο Αυστριακός ορειβάτης Βίλχελμ Στάιντλ, ο οποίος βρισκόταν επίσης στο βουνό εκείνη την ημέρα, αλλά γύρισε πίσω λόγω των συνθηκών, δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Standard: “Ήταν αδιανόητο. Του φέρθηκαν σαν να ήταν άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας. Αν ήταν Δυτικός, θα είχε διασωθεί αμέσως.

“Κανείς δεν αισθάνθηκε υπεύθυνος γι’ αυτόν. Αυτό που συνέβη εκεί είναι ντροπή. Ένας ζωντανός άνθρωπος εγκαταλείφθηκε για να μπορέσουν να κάνουν ρεκόρ”.

«Δεν ήταν ασφαλές να μείνουμε πολύ ώρα»

Ωστόσο, η Χαρίλα δήλωσε στο Sky News ότι η ομάδα της “προσπαθούσε επί ώρες” να τον σώσει” και ότι ένα μέλος της ομάδας της, του έδωσε την μάσκα οξυγόνου του

“Ήμασταν ακριβώς πίσω του όταν έπεσε”, είπε. “Τον είδαμε να κρέμεται ανάποδα και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να τον βοηθήσουμε”.

“Όμως το σημείο ήταν πολύ στενό και απόκρημνο δεν είναι ασφαλές να παραμείνουμε πολύ ώρα”.

Επίσης είπε ότι ανακάλυψε ότι ο αχθοφόρος είχε πεθάνει μόνο όταν κατέβηκε από το βουνό και ότι η ίδια και η ομάδα της δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν τη σορό του, επειδή ήταν “αδύνατο να τον μεταφέρουν με ασφάλεια”.

“Κανείς δεν έφταιγε για το θάνατό του, δεν μπορείτε να σχολιάζετε και να απειλείτε όταν δεν καταλαβαίνετε την κατάσταση”. ισχυρίστηκε.

naftemporiki.gr