Skip to main content

101χρονος γιατρός “ξορκίζει” την συνταξιοδότηση-Οι 3 κανόνες του

Ανακηρύχθηκε ο "παλαιότερος εν ενεργεία γιατρός" από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Ο Δρ Χάουαρντ Τάκερ είναι νευρολόγος από το Κλίβελαντ του Οχάιο και  ανακηρύχθηκε ο “παλαιότερος εν ενεργεία γιατρός” από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

Ως συνεργάτης του CNBC, μοιράστηκε με τους αναγνώστες τις 3 συνήθειες που θεωρεί ότι κρατάνε το μυαλό του κοφτερό. Στο νούμερο της λίστας του- και “χαρά” του ασφαλιστικού συστήματος -είναι η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα 1 Και σίγουρα δεν είναι η συνταξιοδότηση.

«Είμαι ιατρός και νευρολόγος για περισσότερες από επτά δεκαετίες. Και στα 101 μου χρόνια, οι άνθρωποι με ρωτούν συχνά πώς διατηρώ το μυαλό μου σε εγρήγορση, γράφει συγκεκριμένα ο Δρ. Τάκερ στο άρθρο του.

Τα καλά γονίδια και λίγη τύχη μπορούν να σας δώσουν ένα προβάδισμα, αλλά υπάρχει μια αρχή με την οποία ζω και την οποία ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει: Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο μέσω της εργασίας, των κοινωνικών δραστηριοτήτων και της ψυχαγωγίας.

Καθώς μεγαλώνουμε, περνάμε από φυσικές αλλαγές που επηρεάζουν τις ικανότητες νοητικής επεξεργασίας. Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να συρρικνωθούν, η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων μπορεί να γίνει λιγότερο αποτελεσματική και η ροή του αίματος μπορεί να μειωθεί.

Αλλά όπως κάθε άλλος μυς στο σώμα, το μυαλό μας χρειάζεται συνεχή άσκηση για να ευδοκιμήσει.

Χρησιμοποιώ τρεις καθημερινές τελετουργίες για να ενισχύσω την υγεία του εγκεφάλου μου.

1. Πηγαίνω στη δουλειά.

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της συνταξιοδότησης και της αυξημένης νοητικής φθοράς – γι’ αυτό και δεν έχω ακόμα συνταξιοδοτηθεί.

Ονομάστηκα ο γηραιότερος εν ενεργεία γιατρός στον κόσμο από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες. Η Σάρα, η επί 66 χρόνια σύζυγός μου, εξακολουθεί επίσης να ασκεί ψυχανάλυση και ψυχιατρική σε ηλικία 89 ετών.

Η δουλειά μου απαιτεί να εξετάζω διάφορα ιατρικά θέματα και να σκέφτομαι τα προβλήματα. Η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στη νευρολογία απασχολεί το μυαλό μου.

Ο εθελοντισμός, η ενασχόληση με ένα χόμπι και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορούν να προσφέρουν μεγάλη πνευματική διέγερση. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, για παράδειγμα, παρακολούθησα τη νομική σχολή τη νύχτα, όταν έκλεινα το ιατρείο μου, όπου δούλευα με πλήρη απασχόληση. Πέρασα τις εξετάσεις για το δικηγορικό σώμα του Οχάιο στα 67 μου χρόνια.

2. Παραμένω κοινωνικός.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ισχυρές σχέσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της μνήμης και της γνωστικής μας λειτουργίας.

Δυστυχώς, στην ηλικία μου, πολλοί από τους πιο στενούς μου φίλους, μέλη της οικογένειας και συναδέλφους μου έχουν πεθάνει. Είμαι όμως τυχερός που η δουλειά μου μου επέτρεψε να χτίσω σχέσεις με νεότερους συναδέλφους.

Η Σάρα και εγώ, επίσης, θέτουμε ως προτεραιότητα να δειπνούμε με ανθρώπους στην κοινότητά μας.

Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τρώμε με την κόρη μου και τον σύζυγό της και τον γιο μου και τη σύζυγό του. Μας αρέσει επίσης να δοκιμάζουμε νέα εστιατόρια με φίλους και συναδέλφους.

3. Διαβάζω για ψυχαγωγία.

Όταν δεν διαβάζω για τις τελευταίες εξελίξεις στη νευρολογία, μου αρέσει να διαβάζω βιογραφίες και αστυνομικές ιστορίες.

Η εμβάθυνση σε ένα καλό βιβλίο, μυθοπλασίας ή μη, απαιτεί από τον εγκέφαλό σας να επεξεργαστεί έναν όγκο νέων πληροφοριών. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί για να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση»

Ο 101χρονος  εκτός από τις σπουδές του στην ιατρική.  Πήρε το πτυχίο νομικής και πέρασε τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου του Οχάιο στα τέλη της δεκαετίας του ’60 .Υπηρέτησε ως επικεφαλής της νευρολογίας του στόλου του Ατλαντικού κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τον Δρ Τάκερ βρίσκεται στα σκαριά.