Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις και σειρήνες στο Κίεβο

Φωτ. αρχείου (REUTERS/Stringer)

Ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας

Εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα, Παρασκευή, το πρωί, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

Λίγο νωρίτερα, είχαν ηχήσει σειρήνες συναγερμού σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα αντιαεροπορικά καταφύγια.

Ο ίδιος είπε πως θραύσματα πυραύλου που καταρρίφθηκε έπεσαν στην περιοχή ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στην πόλη, αλλά δεν υπάρχουν τραυματίες ούτε ζημιές.

Δημοτικοί αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν πως η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έχει έχει ενεργοποιηθεί.

Δημοσιογράφοι του Reuters στην πρωτεύουσα μπορούσαν να ακούσουν τις εκρήξεις, αλλά δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσουν την ακριβή τοποθεσία τους.

Ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός Suspilne μετέδωσε πως σημειώνονται εκρήξεις στην κεντρική περιφέρεια Βινίτσια και στη δυτική περιφέρεια Χμελνίτσκι. Αξιωματούχος στη Χμελνίτσκι δήλωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή έχει αναλάβει δράση.

Η Γερμανία στέλνει κι άλλους Patriot

Περισσότερες συστοιχίες του αμερικανικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Patriot θα στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Νωρίτερα χθες, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να στείλει ακόμη δυο συστοιχίες του συστήματος Patriot (Raytheon) στην Ουκρανία.

Η εξέλιξη «ασφαλώς θα μας φέρει πιο κοντά στη δημιουργία αντιαεροπορικής ασπίδας», θα «σώσει χιλιάδες κόσμο, πόλεις και χωριά», διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως τα συστήματα αυτά έχουν αναχαιτίσει ακόμη και ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους επανειλημμένα.

Πέρα από τις δύο επιπλέον συστοιχίες Patriot, η Γερμανία θα στείλει επίσης 10 ερπυστριοφόρα οχήματα πολλαπλών ρόλων Bandvagn 206, έξι φορτηγά, περίπου 6.000 καπνογόνες οβίδες για πυροβόλα 155 χιλιοστών, πολυβόλα, εξοπλισμό άρσης ναρκοπεδίων, διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης κ.ά.