Skip to main content

Στο έλεος ισχυρών καταιγίδων Σουηδία και Νορβηγία – 3 τραυματίες από εκτροχιασμό τρένου

TT News Agency/Mats Andersson via REUTERS

Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών

Στη δίνη σφοδρών καταιγίδων βρίσκεται από σήμερα το πρωί η νότια Σκανδιναβία, με αξιωματούχους στη Σουηδία και τη Νορβηγία να προειδοποιούν ότι αυτή ίσως να αποδειχθεί η πιο ακραία βροχόπτωση στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

TT News Agency/Johan Nilsson REUTERS

Οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί μετεωρολόγοι έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για πολλές ημέρες αυτήν την εβδομάδα και λένε ότι οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο μπορεί να δεχτούν ποσότητα βροχής ενός μήνα μέσα σε 24 ώρες. Προειδοποιούν επίσης ότι μπορεί να σημειωθούν οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 25 ετών στη Νορβηγία ή ακόμη και των τελευταίων 50 ετών στη Σουηδία.

Στην ανατολική Σουηδία ένα τρένο με πάνω από 100 επιβάτες εκτροχιάστηκε καθώς το νερό της βροχής παρέσυρε εν μέρει ένα ανάχωμα. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

TT News Agency/Johan Nilsson REUTERS

Λόγω των θυελλωδών ανέμων διακόπηκε σε κάποιες περιοχές η ηλεκτροδότηση. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στα δρομολόγια πολλών φεριμπότ στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και σε αεροπορικές πτήσεις. Στη Νορβηγία ακυρώθηκαν σιδηροδρομικά δρομολόγια και αναβλήθηκαν ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Το χαμηλό βαρομετρικό ονομάστηκε «Χανς» από το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, εξηγώντας ότι η ονοματοδοσία των καιρικών συστημάτων καθιστά ευκολότερο να τραβήξουν οι μετεωρολόγοι την προσοχή του κοινού. Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές να μην πλησιάζουν σε ποταμούς και απότομες πλαγιές και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Προειδοποίησαν πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για καταστροφές σε περιουσίες, αφού η βροχή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε είπε ότι αναμένει τα ακραία καιρικά φαινόμενα να γίνονται ολοένα και πιο συχνά. «Είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής» είπε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση NRK.

Σφοδρή βροχόπτωση σημειώνεται και στη γειτονική Δανία, όπου το επίπεδο του συναγερμού ανέβηκε στο «κίτρινο». Στη Φινλανδία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι καταιγίδες θα πλήξουν τη χώρα αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters