Skip to main content

Ε.Ε: Η έριδα Φον ντερ Λάιεν – Βέμπερ και το μέλλον του ΕΛΚ

EPA/PATRICK SEEGER

Η σύγκρουση της επικεφαλής της Κομισιόν με τον ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.

Μια άτυπη κόντρα υπάρχει στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: οι θεωρητικά σύμμαχοι, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και Μάνφρεντ Βέμπερ, φέρονται να είχαν έντονη διαφωνία σε ένα δείπνο στα κεντρικά του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.

Αφορμή; Το μέλλον της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο σκληρός αγώνας μεταξύ τους είναι κομβικός για το είδος της Ευρώπης που θα αναδυθεί στη διεθνή σκηνή μετά τις Ευρωεκλογές του 2024.

Ενώ η φον ντερ Λάιεν κυβερνά την Επιτροπή ως γνήσια τεχνοκράτης και είναι πολύ προσεκτική και συγκρατημένη, ένας επιθετικός Βέμπερ επιδιώκει τώρα να παρασύρει τη συντηρητική οικογένεια πιο δεξιά και να μαζέψει ψήφους από όσους απογοητεύονται από τη μετανάστευση και τους νέους πράσινους νόμους.

Δημόσια, οι ομάδες της φον ντερ Λάιεν και του Βέμπερ επιμένουν ότι τα πάνε μια χαρά.

EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Ουσιαστικά η προσπάθεια του Βέμπερ να καταρρίψει έναν βασικό πυλώνα της «πράσινης κληρονομιάς» της Φον ντερ Λάιεν μια εβδομάδα μετά από αυτό το άβολο δείπνο είναι η τελευταία ανοιχτή διαφωνία σε μια ολοένα και πιο τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο κορυφαίων στελεχών της κεντροδεξιάς, όπως εκτιμά το Politico.

Να μην ξεχνάμε ότι στις Ευρωεκλογές του 2024, όλες οι κορυφαίες θέσεις των θεσμικών οργάνων θα είναι και πάλι «διαθέσιμες».

Ο Βέμπερ — ο οποίος ηγείται της ομάδας 176 μελών του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — δεν είναι γνωστό όνομα εκτός των Βρυξελλών. Αλλά η φον ντερ Λάιεν δεν έχει την πολυτέλεια να τον αγνοήσει καθώς διασχίζει την παγκόσμια σκηνή με τον ισχυρό ρόλο της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εάν η φον ντερ Λάιεν αποφασίσει να είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής, θα χρειαζόταν την υποστήριξη του ΕΛΚ. Το Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να επιβεβαιώσει τον ρόλο της Επιτρόπου σε ψηφοφορία.

Αλλά αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι κάτι περισσότερο από μια σύγκρουση προσωπικοτήτων: Οι δύο Γερμανοί διεκδικούν την ψυχή των πάλαι ποτέ παντοδύναμων συντηρητικών της Ευρώπης. Ενώ ο Βέμπερ προσπάθησε να τραβήξει τις πολιτικές της ΕΕ προς τα δεξιά, η φον ντερ Λάιεν έφτασε πιο κοντά στο κέντρο. Ο νικητής πιθανότατα θα διαμορφώσει την ιδεολογική κατεύθυνση της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.

«Είναι μια μάχη μεταξύ του Μάνφρεντ Βέμπερ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», είπε ένας ανώτερος βουλευτής του ΕΛΚ στο Politico με την προϋπόθεση της ανωνυμίας «Θέλει να την ταπεινώσει και να σταματήσει τον υπερβολικό περιβαλλοντισμό στην Επιτροπή. Ο Βέμπερ θέλει να κερδίσει με οποιοδήποτε κόστος».

Το μπλόκο στην Πράσινη Συμφωνία

Αν και ο Βέμπερ έξω λέει ότι υποστηρίζει την Φον ντερ Λάιεν, η συμπεριφορά του δείχνει άλλα.

Το Politico υποστηρίζει ότι η προσπάθειά του να μπλοκάρει τον φάκελο για την αποκατάσταση της φύσης τον περασμένο μήνα, το πιο σημαντικό σημάδι της πολιτικής διαμάχης της ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, όχι μόνο αύξησε τις εντάσεις μεταξύ των δύο, αλλά  τους έβλαψε κιόλας.

Ο Βέμπερ είχε στοιχηματίσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο στην προσπάθειά του να μην περάσει το νομοσχέδιο. Δεν τα κατάφερε όμως όταν 15 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη δική του κομματική ομάδα επαναστάτησαν εναντίον του. Και ακριβώς τη στιγμή που ο επικεφαλής της για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, θα ασχοληθεί με τα εθνικά ζητήματα, η φον ντερ Λάιεν βγήκε λαβωμένη επειδή η δεξιά συμμαχία του Βέμπερ κατέστρεψε το νομοθετικό κείμενο αυτού του βασικού αρχείου της Πράσινης Συμφωνίας.

EPA/JULIEN WARNAND

Οι επικριτές λένε ότι ποτέ δεν ξεπέρασε την ταπείνωση όταν έχασε τη θέση του προέδρου της Επιτροπής και οι ηγέτες της ΕΕ τον παρέβλεψαν. Αντ’ αυτού έχρισαν Επίτροπο τη φον ντερ Λάιεν μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Ο Βέμπερ πρόσφατα υποστήριξε δημόσια τη φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, αλλά μόνο αφού προηγουμένως εξόργισε το στρατόπεδο της Φον ντερ Λάιεν λέγοντας ότι η Ρομπέρτα Μετσόλα θα ήταν εξίσου καλή υποψήφια για τη θέση.

Τα «δύο καπέλα» του Βέμπερ

Παρόλο που η δύναμη και το διεθνές προφίλ της φον ντερ Λάιεν υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό του Βέμπερ, και της πιστώνεται ότι βοήθησε στην αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων της ΕΕ, υπάρχει δυσαρέσκεια στην πολιτική της οικογένεια που δεν μπορεί να αγνοήσει εντελώς.

Και η κόντρα με τον Βέμπερ δεν της κάνει τη ζωή πιο εύκολη στο Κοινοβούλιο, όπου ορισμένοι βουλευτές του ΕΛΚ δεν θέλουν να είναι το πρόσωπο της επόμενης προεκλογικής τους εκστρατείας στην ΕΕ.

Ο Βέμπερ φοράει τώρα δύο καπέλα: όχι μόνο είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας από το 2014, αλλά πέρυσι έγινε πρόεδρος του πολιτικού κόμματος του ΕΛΚ, για το οποίο κερδίζει επίσης έναν παχυλό μισθό 20.000 ευρώ το μήνα.

Αν και λίγοι τολμούν να το πουν δημοσίως, ο διπλός ρόλος του Βέμπερ – που συνδυάζεται με μια πιο επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική – κατατάσσει επίσης ορισμένους μέσα στο ΕΛΚ, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην έχει τόσο έλεγχο για πολύ περισσότερο.

REUTERS/Eloisa Lopez

Ο δεύτερος υψηλόβαθμος βουλευτής του ΕΛΚ είπε ότι ενώ ο Βέμπερ δεν βγήκε καθόλου αποδυναμωμένος από την ψηφοφορία φύσης, ερωτήματα σχετικά με μια τέτοια εδραίωση της εξουσίας θα προκύψουν μετά τις εκλογές της ΕΕ.

«Δεν έχει συμβεί ποτέ κάποιος να είναι πρόεδρος της ομάδας για τόσο καιρό, ούτε να είναι βιώσιμος πρόεδρος της ομάδας και του κόμματος», είπε ο ευρωβουλευτής.

Πηγή: Politico