Skip to main content

Τουρκία: Οργή για το «κόψιμο» του ντοκιμαντέρ για τον Ατατούρκ – Βλέπουν «δάκτυλο» της Αρμενίας

Ομέρ Τσελίκ: «Επαίσχυντη και ασεβής» απόφαση

Επέκρινε την απόφαση που φέρεται να έλαβε η συνδρομητική πλατφόρμα Disney+ της Walt Disney να μην μεταδώσει ντοκιμαντέρ για τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, το τουρκικό κυβερνών κόμμα Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)

Το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης τόνισε ότι εξετάζει δημοσιεύματα σε τουρκικά και αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Ιούνιο η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) κάλεσε την Disney+ να μην προβάλλει τη σειρά, λέγοντας ότι αυτή «δοξάζει έναν Τούρκο δικτάτορα και γενοκτόνο».

Τον περασμένο μήνα, το τουρκικό παράρτημα της Disney+ είχε ανακοινώσει ότι η σειρά Ataturk θα προβληθεί «πολύ σύντομα». «Η πρωτότυπη σειρά #Ataturk θα προβληθεί πολύ σύντομα, στην 100η επέτειο της Δημοκρατίας μας», ανέφερε σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter).

«Η σημαντικότερη κοινωνική μας αξία»

Ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν, πρόεδρος του τουρκικού συμβούλιου ραδιοτηλεόρασης (RTUK), ανέφερε χθες βράδυ ότι εξετάζονται δημοσιεύματα ότι η σειρά δεν προβληθεί, χαρακτηρίζοντας τον Ατατούρκ ως «τη σημαντικότερη κοινωνική μας αξία».

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP, του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την απόφαση που σύμφωνα με δημοσιεύματα πήρε η Disney+ να μην προβληθεί η σειρά, λέγοντας σε σε ανάρτησή του στη X ότι η απόφαση είναι «επαίσχυντη» και «ασεβής».

Πολλά δημοσιεύματα τουρκικών και αρμένικων μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Disney αποφάσισε να ακυρώσει την προβολή της σειράς, με ορισμένα από τα δημοσιεύματα να τονίζουν ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο παρασκηνιακές κινήσεις της ANCA.

Η Walt Disney Turkey ανακοίνωσε σήμερα ότι «αναθεώρησε τη στρατηγική διανομής περιεχομένου για να προσεγγίσει ευρύτερο κοινό» και αποφάσισε να μεταδώσει μια ειδική έκδοση του ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX στην Τουρκία και στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί ως δύο ξεχωριστές ταινίες σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε αν οι σειρές για τον Ατατούρκ θα είναι διαθέσιμες στην υπηρεσία streaming της Disney+.

«Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 ετών, είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ότι θα φέρουμε τον Ατατούρκ κοντά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τον Οκτώβριο μέσω του FOX. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές» όπου οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν τις δύο ταινίες στη μεγάλη οθόνη, είπε ο Σανέρ Αγιάρ, παραγωγός του ντοκιμαντέρ.

Η γενοκτονία των Αρμενίων

Τον Μάιο του 1915, Οθωμανοί διοικητές ξεκίνησαν τη μαζική απέλαση των Αρμενίων από την ανατολική Τουρκία. Η Αρμενία αναφέρει ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο πέθαναν σε σφαγές ή από πείνα και εξάντληση στην έρημο.

Ο νεαρός τότε συνταγματάρχης Μουσταφά Κεμάλ – αργότερα γνωστός ως Ατατούρκ – ήταν διοικητής στην εκστρατεία της Καλλίπολης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1915.

Οι σφαγές του 1915 έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία σε δεκάδες χώρες. Η Τουρκία αρνείται ότι οι δολοφονίες ήταν συστηματικές ή ότι συνιστούν γενοκτονία.