Skip to main content

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αισιοδοξία για βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία

Ο Πασινιάν κατήγγειλε για ακόμη μια φορά ότι το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να εμποδίζει τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας, παρά τις διαφορές τους σχετικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εμφανίστηκαν οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο Euronews και μεταδόθηκαν σήμερα.

Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους για τον έλεγχο του διαφιλονικούμενου θύλακα, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους. Στον πιο πρόσφατο πόλεμο, εκείνον που ξέσπασε για έξι εβδομάδες το φθινόπωρο του 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη που ήλεγχε επί δεκαετίες η Αρμενία.

Έκτοτε Μπακού και Γερεβάν διαπραγματεύονται μια ειρηνευτική συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας θα καθορίζονται τα σύνορα και θα διευθετείται η διαμάχη για το Ναγκόρνο Καρμπάχ, προκειμένου να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις τους.

«Πιστεύω ότι είναι σωστό να είμαστε αισιόδοξοι», είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 21 Ιουλίου στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews και μεταδόθηκε σήμερα. «Εάν διαπιστώσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση από την αρμενική πλευρά και – το πιο σημαντικό – εάν παραμερίσουν πλήρως τις φιλοδοξίες τους για αμφισβήτηση της εδαφικής μας ακεραιότητας, τότε μπορούμε να βρούμε μια λύση για την ειρήνη πολύ σύντομα, ενδεχομένως ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 26 Ιουλίου στο Euronews. «Όχι μόνο είναι εφικτή, αλλά πρέπει να υπάρξει ειρήνη. Αυτή είναι η πεποίθησή μου, η θέση μου… Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να έχει επίγνωση των σημαντικών διαφορών (που υπάρχουν)», υπογράμμισε.

Ανθρωπιστική κρίση

Ο Πασινιάν κατήγγειλε για ακόμη μια φορά ότι το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να εμποδίζει τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω του διαδρόμου Λατσίν, της μόνης οδικής αρτηρίας που το συνδέει την Αρμενία, προκαλώντας έτσι ανθρωπιστική κρίση στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

Κατηγορηματικά αντίθετος ήταν ο Αλίεφ, ο οποίος είπε ότι περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι είχαν μετακινηθεί «προς την Αρμενία και αντιστρόφως» από τότε που το Αζερμπαϊτζάν δημιούργησε το συνοριακό σημείο ελέγχου στο Λατσίν. «Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ως μέρος της αζερικής κοινωνίας, έχουν εγγυήσεις ασφαλείας… αναγνωρίζονται τα δικαιώματά τους» (στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη θρησκεία…) και «θα έχουν μια φυσιολογική ζωή», είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού έχει απορρίψει τις αξιώσεις του Γερεβάν σχετικά με παροχή περαιτέρω εγγυήσεων ασφαλείας για τον αρμενικό πληθυσμό του θύλακα.

Η Ρωσία – η οποία διατηρεί ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ –, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλουν ξεχωριστά προσπάθειες για την επίτευξη βιώσιμης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία έχουν ατονήσει οι διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP