Skip to main content

Κολομβία: Συνελήφθη ο γιος του προέδρου για ξέπλυμα χρήματος και παράνομο πλουτισμό

REUTERS/Vannessa Jimenez

Ο Γκουστάβο Πέτρο δήλωσε ότι δεν θα παρέμβει στην έρευνα των αρχών.

Πολιτικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Κολομβία καθώς συνελήφθη ο γιος του προέδρου της χώρας Γκουστάβο Πέτρο με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του παράνομου πλουτισμού, στο πλαίσιο μιας υψηλού προφίλ έρευνας για κεφάλαια που φέρεται να συγκέντρωσε κατά την περσινή προεκλογική εκστρατεία.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε σε δήλωση ότι ο Νίκολας Πέτρο και η πρώην σύζυγός του Νταϊσούρις Βάσκεθ τέθηκαν υπό κράτηση με εντολή δικαστηρίου στη Μπογκοτά περίπου στις 6:00 το πρωί τοπική ώρα (11:00 GMT) το Σάββατο.

Ανέφερε επίσης ότι μόλις παρουσιαστούν ενώπιον δικαστή, οι εισαγγελείς θα ζητήσουν την προσωρινή κράτησή τους, καθώς ερευνά τους δύο με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Από την πλευρά του ο Γκουστάβο Πέτρο είπε ότι δεν θα παρέμβει στην έρευνα. «Ως άνθρωπος και πατέρας, με πονάει να βλέπω τόση αυτοκαταστροφή και έναν από τους γιους μου να πηγαίνει στη φυλακή», έγραψε ο Πέτρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχω διαβεβαιώσει την εισαγγελία ότι θα έχει όλες τις εγγυήσεις ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σύμφωνα με το νόμο». Πρόσθεσε ότι ευχήθηκε στον γιο του «τύχη και δύναμη». «Μακάρι αυτά τα περιστατικά να σφυρηλατήσουν τον χαρακτήρα του και να σκεφτεί τα λάθη του», πρόσθεσε.

Η σύλληψη του Νίκολας Πέτρο αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί  επιθέσεις συντηρητικών και δυσκολεύθηκε να διατηρήσει τη δικομματική υποστήριξη προς την Κολομβία στις Ηνωμένες Πολιτείες, έναν βασικό σύμμαχο της χώρας.

Πάντως Νίκολας Πέτρο είχε δεχθεί με χαρά την έρευνα όταν ξεκίνησε τον Μάρτιο και στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει αβάσιμες τις κατηγορίες ότι πήρε χρήματα από διακινητές ναρκωτικών με αντάλλαγμα να τους συμπεριλάβει στις ειρηνευτικές προσπάθειες του πατέρα του.

Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να συνάψει ειρηνικές συμφωνίες ή συμφωνίες παράδοσης με τους αντάρτες και τις εγκληματικές συμμορίες για να τερματιστεί η 60ετής εσωτερική σύγκρουση της Κολομβίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 450.000 ανθρώπων.

Η Βάσκεθ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το έτος, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι δύο άτομα που κατηγορούνται για εμπλοκή στη διακίνηση ναρκωτικών είχαν δώσει στον Νίκολας χρήματα για την εκστρατεία του πατέρα του. Υποστήριξε ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν αντ’ αυτού για να ζήσουν πολυτελώς στην πόλη Μπαρρανκίγια.

Σε άλλη συνέντευξη στο περιοδικό Semana, η Βάσκεθ  είπε ότι ο πρώην σύζυγός της έλαβε περίπου 124.000 δολάρια από έναν πρώην έμπορο ναρκωτικών ονόματι Samuel Santander Lopesierra, ο οποίος εξέτισε 18 χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι εισαγγελείς επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του Νίκολας Πέτρο με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του παράνομου πλουτισμού. Η Βάσκεθ κατηγορείται επίσης για το ίδιο αδίκημα.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει αρνηθεί ότι έλαβε χρήματα από ισχυρές ομάδες διακίνησης κοκαΐνης της και ζήτησε ο ίδιος να ερευνηθεί ο γιος του.