Skip to main content

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: «Ακλόνητη υποστήριξη» από τις ΗΠΑ στον έκπτωτο πρόεδρο

REUTERS/Temilade Adelaja

Οι πραξικοπηματίες ανακήρυξαν αρχηγό του κράτους τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί.

Μετά το πραξικόπημε στο Νίγηρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την «ακλόνητη υποστήριξή τους» στον έκπτωτο πρόεδρο της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ.

Ο Μπαζούμ ανετράπη από την εξουσία αυτή την εβδομάδα από πραξικοπηματίες υπό τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί, γνωστό και ως Ομάρ Τσιανί, επικεφαλής της προεδρικής μονάδας φρουρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τους πραξικοπηματίες που έχουν υπό κράτηση τον Μπαζούμ ότι διακινδυνεύουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια βοήθειας».

Νωρίτερα, οι πραξικοπηματίες ανακήρυξαν αρχηγό του κράτους τον στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί.

Ο Μπλίνκεν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον έκπτωτο πρόεδρο του Νίγηρα, στην οποία διαβεβαίωσε τον Μοαμέντ Μπαζούμ για την «ακλόνητη υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στην ίδια επικοινωνία υπογραμμίστηκε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται για να «διασφαλίσει την πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατικής τάξης στον Νίγηρα».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε εξάλλου ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε επίσης με την Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά και συζήτησαν για τις προσπάθειες αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης στην αφρικανική χώρα.

Η Γαλλία, της οποίας η αποικιακή αυτοκρατορία περιλάμβανε τον Νίγηρα, έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν από τους ηγέτες του πραξικοπήματος και θα αναγνωρίσει μόνο τον Μπαζούμ ως αρχηγό κράτους. «Επαναλαμβάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο το σαφές αίτημα της διεθνούς κοινότητας για άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατικά εκλεγμένης πολιτικής εξουσίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε ξεχωριστή επικοινωνία προς τον Μαχαμαντού Ισούφου – ο οποίος ήταν πρόεδρος του Νίγηρα πριν από τον Μπαζούμ – ο Μπλίνκεν είπε ότι «λυπάται που όσοι κρατούσαν τον Μπαζούμ διακινδυνεύουν χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας και εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων» σε βοήθεια, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ματ Μίλερ.