Skip to main content

Πούτιν: Τα δυτικά εδάφη της σημερινής Πολωνίας είναι δώρο του Στάλιν

Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Κατηγορεί την Πολωνία ότι έχει εδαφικές φιλοδοξίες στην Ουκρανία.

Η Πολωνία σχεδιάζει να καταλάβει μέρος της Ουκρανίας, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση κατά την έναρξη διαδικτυακής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Όσο για τους Πολωνούς ηγέτες, πιθανότατα αναμένουν να σχηματίσουν κάποιο είδος συνασπισμού υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και να παρέμβουν άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, προκειμένου στη συνέχεια να πάρουν ένα πιο παχύ κομμάτι για τους εαυτούς τους, να ανακτήσουν, όπως πιστεύουν, τα ιστορικά τους εδάφη – τη σημερινή δυτική Ουκρανία», είπε.

«Τα δυτικά εδάφη της σημερινής Πολωνίας είναι ένα δώρο του Στάλιν στους Πολωνούς, το έχουν ξεχάσει οι φίλοι μας στη Βαρσοβία; Θα σας το θυμίσουμε», πρόσθεσε.

Όπως σχολιάζει το BBC, ο Πούτιν είχε προηγουμένως επικαλεστεί τα εδαφικά «δώρα» από τις σοβιετικές αρχές για να δικαιολογήσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα στο Al-Jazeera, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Υπάρχει πλέον μια προφανής επιθυμία της Πολωνίας να εισβάλει στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία δεν προσκαλείται στο ΝΑΤΟ», είχε πει.

Η Πολωνία είναι από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ουκρανίας, έχει παράσχει στο Κίεβο όπλα και καλωσόρισε πρόσφυγες από τη χώρα. Όμως, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο σήμερα από τον Πούτιν.

Παράλληλα, η χώρα ενίσχυσε την άμυνά της στα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου κινήθηκαν μαχητές της μισθοφορικής δύναμης Wagner μετά από την αποτυχημένη ανταρσία τους στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το έδαφος της Λευκορωσίας, που είναι στενός της σύμμαχος και συνορεύει με την Ουκρανία καθώς και με τα μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με την Πολωνία και τη Λιθουανία, για την επίθεσή της στην Ουκρανία στην πρώτη φάση του πολέμου.

Μάλιστα ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» για να προστατεύσει τη Λευκορωσία σε περίπτωση επίθεσης. «Η επίδειξη επιθετικότητας κατά της Λευκορωσίας θα σημαίνει επιθετικότητα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Πούτιν.

«Η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει»

Στις δηλώσεις ο Πούτιν ανέφερε επίσης  ότι η Δύση τροφοδοτεί «τις φλόγες του πολέμου», υποστηρίζοντας την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία, και πως τα δυτικά όπλα που χορηγούνται στην Ουκρανία «καίγονται καλά» στο πεδίο της μάχης.

Σχολίασε, επιπλέον, την αντεπίθεση του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι αποτυγχάνει παρά τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από τις δυτικές χώρες. «Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα» της αντεπίθεσης, είπε. «Ούτε οι κολοσσιαίοι πόροι που έχουν διοχετευτεί στο καθεστώς του Κιέβου ούτε οι προμήθειες δυτικών όπλων, αρμάτων μάχης, πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυραύλων δεν βοηθούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, σε δημοσίευμά τους οι New York Times, που επικαλούνται Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανέφεραν ότι κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο της αντεπίθεσης της Ουκρανίας «έως και το 20% των όπλων που στάλθηκαν στο πεδίο της μάχης υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν», αν και «το εκπληκτικό ποσοστό απωλειών περιορίστηκε σε περίπου 10% τις επόμενες εβδομάδες».