Skip to main content

Τρεις μήνες χαμένος στο πέλαγος-Πώς επέζησε

AP

Ο ίδιος περίμενε ότι δεν θα επιζήσει

Χαμένος στη θάλασσα για μήνες σε ένα σακατεμένο σκάφος, χωρίς τρόπο μαγειρέματος και χωρίς άλλη πηγή γλυκού νερού εκτός της βροχής, ο Αυστραλός Timothy Shaddock, σημείωσε ότι περίμενε να πεθάνει.

Ο Shaddock, 54 ετών, χαμογελαστός και καλοδιάθετος, ήταν η ζωντανή εικόνα ενός ναυαγού, με μακριά ξανθά γενειάδα και αδυνατισμένη εμφάνιση, καθώς αστειευόταν με μια ομάδα δημοσιογράφων την Τρίτη, στεκόμενος μπροστά από το αλιευτικό σκάφος που τον διέσωσε σε ένα λιμάνι στην ακτή του Ειρηνικού του Μεξικού.

Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν «πολλές, πολλές, πολλές κακές ημέρες», αλλά αρνήθηκε να επεκταθεί.

Ο Shaddock και ο σκύλος του έφυγαν από το βορειοδυτικό Μεξικό με ένα καταμαράν στα τέλη Απριλίου, όπως είπε, σχεδιάζοντας να πλεύσουν προς τη Γαλλική Πολυνησία. Λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του ταξιδιού του, χτυπήθηκε από μια καταιγίδα, η οποία αχρήστευσε το καταμαράν του και τον άφησε χωρίς ηλεκτρονικά συστήματα και χωρίς τρόπο να μαγειρέψει. Αρνήθηκε να περιγράψει λεπτομερώς την καταιγίδα ή τη ζημιά, αλλά οι εικόνες του σκάφους που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διάσωσης το έδειχναν χωρίς πανί. Αυτός και η Bella επιβίωσαν ψαρεύοντας και τρώγοντας τα αλιεύματά τους ωμά. Η βροχή τους παρείχε πόσιμο νερό.

Το ελικόπτερο του αλιευτικού María Delia ήταν το πρώτο σημάδι ανθρώπου που είχε δει εδώ και τρεις μήνες. Απέχει 1.200 μίλια από την πλησιέστερη στεριά όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένα ελικόπτερο. Ο πιλότος του πέταξε ένα ποτό πριν πετάξει μακριά, και λίγο αργότερα το πλήρωμα έφτασε σε αυτόν με ένα ταχύπλοο σκάφος. «Με έκανε να νιώσω ότι θα ζούσα», είπε.

Μέρος αυτής της συνάντησης με τους ναυτικούς του María Delia καταγράφηκε σε βίντεο. Κάνουν κύκλους γύρω από το καταμαράν του Shaddock που κουνιέται, ένα σμήνος λευκών θαλασσοπουλιών σκαρφαλωμένο στα διπλά κύτη του, καθώς ο Shaddock σκαρφαλώνει στα πόδια του στην πρύμνη. Η Μπέλα κουνάει την ουρά της.

Είπε ότι ένα μάθημα που πήρε από αυτή την εμπειρία ήταν η αίσθηση ότι «η οικογένειά σου είναι όλοι και η οικογένειά σου είναι όλη η φύση».

Ο Shaddock σχεδίαζε να επιστρέψει στην Αυστραλία για να περάσει χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του, αλλά δήλωσε ότι απολάμβανε τη μοναξιά. Παρόλα αυτά, όπως είπε, μπορεί να περάσει καιρός μέχρι να επιστρέψει στη θάλασσα.

Άνθρωποι που παρασύρονται στη θάλασσα έχουν κατά καιρούς επιβιώσει πολύ περισσότερο, αλλά τα ναυτικά ατυχήματα συχνά δεν έχουν αίσιο τέλος.