Skip to main content

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε., Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής – Τι θα συζητηθεί

REUTERS/Yves Herman

26 ηγέτες από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα δώσουν το «παρών»

Ραντεβού στις Βρυξέλλες δίνουν σήμερα 17 και αύριο 18 Ιουλίου οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε., της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, για την τρίτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-CELAC. Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο θα πάρει μέρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκοπός της Συνόδου είναι η ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, η αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και μια κοινή δέσμευση για την τήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ε.Ε. θα επενδύσει ισχυρά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική

Σε κοινές της δηλώσεις με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως «η Ε.Ε. θα επενδύσει ισχυρά στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική» με τρόπο επωφελή για τις τοπικές κοινωνίες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η Σύνοδος με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, είναι η πρώτη εδώ και οκτώ χρόνια. «Ο κόσμος έχει σίγουρα αλλάξει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Περάσαμε μια παγκόσμια πανδημία, έχουμε έναν μεγάλο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε λοιπόν τους στενούς μας φίλους να είναι δίπλα μας σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς», ανέφερε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής χαιρέτισε την επανεμφάνιση της Βραζιλίας «ως μεγάλου παράγοντα στην παγκόσμια σκηνή. Είναι επίκαιρο και ήδη δίνει θετική ώθηση στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο περιοχών μας. Θέλουμε να εργαστούμε σκληρά χέρι-χέρι μαζί σας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας», επισήμανε. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι ο στόχος είναι η διευθέτηση τυχόν διαφορών που απομένουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να πραγματοποιηθεί η συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR. «Θέλουμε να είμαστε ο εταίρος που έχει μαζί σας μια win-win συμφωνία από την οποία επωφελούνται και οι δύο πλευρές» πρόσθεσε.

Κοινή δήλωση με πολιτικό χαρακτήρα

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στο τέλος της Συνόδου αναμένεται να υπάρξει μια κοινή δήλωση με πολιτικό χαρακτήρα, στην οποία η ευρωπαϊκή πλευρά θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη ρωσική επιθετικότητα και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

26 ηγέτες από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής δίνουν το «παρών»

Από την πλευρά της Λατινικής Αμερικής, το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής δίνουν 26 ηγέτες από τις 33 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και o πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ. Το Περού και το Μεξικό θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

naftemporiki.gr πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ