Skip to main content

Σε απεργία οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ

REUTERS/Mike Blake

Ζητούν αυξήσεις μισθών και προστασία από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ομόφωνα υπέρ της διοργάνωσης απεργίας, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τα στούντιο του Χόλιγουντ, τάχθηκαν οι διαπραγματευτές του συνδικάτου των ηθοποιών του Χόλιγουντ, ανοίγοντας τον δρόμο για τους καλλιτέχνες να ακολουθήσουν τους σεναριογράφους στις κινητοποιήσεις τους ακόμη και σήμερα Πέμπτη.

Το συνδικάτο των ηθοποιών SAG-AFTRA δήλωσε πως το εθνικό του συμβούλιο θα ψηφίσει για εντολή απεργίας, σήμερα. Εφόσον εγκριθεί, τα χολιγουντιανά στούντιο θα αντιμετωπίσουν την πρώτη τους διπλή απεργία σε 63 χρόνια και θα αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τόσο το SAG-AFTRA –το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ με 160.000 μέλη– όσο και το συνδικάτο Αμερικανών σεναριογράφων (Writers Guild of America — WGA) ζητούν αυξήσεις στον βασικό μισθό και residuals (οικονομικές αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες που εμπλέκονται σε τηλεοπτικά σόου και ταινίες σε περιπτώσεις επαναλήψεων, αναμετάδοσης, κυκλοφορίας DVD, ή μέσων streaming) και διασφαλίσεις πως η εργασία τους δεν θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

«Προσβλητικές και θρασείες»

Η Φραν Ντρέσερ, πρώην πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς “The Nanny” και πρόεδρος του SAG-AFTRA, δήλωσε πως οι απαντήσεις των στούντιο στις ανησυχίες των ηθοποιών ήταν “προσβλητικές και θρασείες”.

“Οι εταιρίες αρνήθηκαν ουσιαστικά να δεσμευθούν σε ορισμένα θέματα και σε άλλα ύψωσαν τοίχους απέναντί μας”, ανέφερε σε μια δήλωση μετά τη λήξη της προθεσμίας για τους ηθοποιούς να συμφωνήσουν σε ένα νέο συμβόλαιο τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (τοπική ώρα). “Μέχρι να διαπραγματευθούν πράγματι με καλή πίστη δεν μπορούμε να αρχίσουμε να προσεγγίζουμε μια συμφωνία”, πρόσθεσε.

« Βαθιά απογοήτευση»

Η Συμμαχία Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP), που διαπραγματεύεται εκ μέρους του Netflix, της Walt Disney και άλλων εταιριών, εξέφρασε “βαθιά απογοήτευση που το SAG-AFTRA αποφάσισε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις”.

Υποστήριξε πως προσέφερε “ιστορικές αυξήσεις μισθών και αποζημιώσεων” και πως κατέθεσε “μια ρηξικέλευθη πρόταση για την AI που προστατεύει την ψηφιακή ομοιότητα των ηθοποιών”. Οι ηθοποιοί ανησυχούν πως οι ψηφιακές εικόνες τους θα χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά τους ή κανονική αποζημίωση.

Η απεργία περίπου 11.500 σεναριογράφων είχε ως αποτέλεσμα μια ατέρμονη επανάληψη τηλεοπτικών μεταμεσονύχτιων τοκ σόου, διατάραξε τις περισσότερες παραγωγές για τη φθινοπωρινή τηλεοπτική σεζόν και σταμάτησε τις εργασίες για ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού.

Μια απεργία του SAG-AFTRA θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν οι εναπομείνασες παραγωγές των στούντιο με έδρα τις ΗΠΑ και να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στις εταιρίες μέσων ενημέρωσης για την εξεύρεση λύσης.

Το Χόλιγουντ δεν έχει βρεθεί ξανά αντιμέτωπο με δύο ταυτόχρονες απεργίες από το 1960, όταν τα μέλη του WGA και του Screen Actors Guild κατέβηκαν σε απεργία για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την πώληση ταινιών σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Σήμερα τα συνδικάτα αγωνίζονται για τον βασικό μισθό και αποζημιώσεις από τις υπηρεσίες μετάδοσης συνεχούς ροής (streaming).

26.000 δολάρια τον χρόνο για  ασφάλιση υγείας

“Πρέπει να δίνουμε 26.000 δολάρια τον χρόνο για την ασφάλιση υγείας και είναι πολλοί άνθρωποι που δεν τα καταφέρνουν μέσω των πληρωμών αποζημίωσής τους, δήλωσε ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον σε μια διαφημιστική εκδήλωση για την ταινία “Oppenheimer” χθες Τετάρτη.

“Κάπου βγαίνουν λεφτά και πρέπει να κατανεμηθούν με έναν τρόπο ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται στα όρια να έχουν φροντίδα”, πρόσθεσε.

Πολλές υπηρεσίες streaming ωστόσο δεν έχουν ακόμη κέρδη αφού οι εταιρίες ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια στον προγραμματισμό ώστε να προσπαθήσουν και να προσελκύσουν πελάτες.

Οι Disney, Comcast Corp’s NBCUniversal και Paramount Global έχασαν η κάθε μια εκατομμύρια δολάρια από το στρίμινγκ το τελευταίο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, η άνοδος των διαδικτυακών βίντεο υπονόμευσε τα έσοδα των τηλεοράσεων από διαφημίσεις καθώς το παραδοσιακό τηλεοπτικό κοινό συρρικνώνεται.

Η απεργία του WGA επηρεάζει όλη την Καλιφόρνια και πιο πέρα, πλήττοντας υπηρεσίες εστίασης, παροχής σκηνικών και άλλα επαγγέλματα που εξαρτώνται από τις παραγωγές του Χόλιγουντ. Η οικονομική ζημία αναμένεται να επεκταθεί αν απεργήσουν και οι ηθοποιοί.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν ήδη ανακοινώσει προγράμματα για το φθινόπωρο γεμάτα εκπομπές ριάλιτι, που δεν επηρεάζονται από τις τρέχουσες εργασιακές εντάσεις. Ανεξάρτητες παραγωγές που δεν καλύπτονται από συμβόλαια των συνδικάτων μπορούν επίσης να συνεχιστούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ