Skip to main content

Σουδάν: Τουλάχιστον 87 σοροί βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Δυτικό Νταρφούρ

REUTERS/El-Tayeb Siddig

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση για την άμεση διενέργεια έρευνας

Οι σοροί τουλάχιστον 87 ανθρώπων, ανάμεσά τους μέλη της φυλής Μασαλίτ, εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στο Δυτικό Νταρφούρ του Σουδάν, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επισημαίνοντας πως, βάσει αξιόπιστων πληροφοριών που διαθέτει, για το έγκλημα ευθύνονται οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάτοικοι της περιοχής υποχρεώθηκαν να πετάξουν τις σορούς σε ανοιχτό χώρο κοντά στην πόλη Ελ-Τζενέινα το διάστημα 20-21 Ιουνίου.

Κάποια από τα θύματα –ανάμεσα στα οποία πολλά γυναικόπαιδα- υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά τη διάρκεια κύματος βίας από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν και τις συμμαχικές παραστρατιωτικές δυνάμεις τις ημέρες που ακολούθησαν την δολοφονία του τοπικού κυβερνήτη Χαμίς Αμπακάρ.

«Καταδικάζω με τον σφοδρότερο τρόπο την δολοφονία αμάχων και επιπλέον μένω άναυδος από τον ανάλγητο και ασεβή τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι νεκροί μαζί με τις οικογένειες και τις κοινότητές τους» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για την άμεση διενέργεια ενδελεχούς έρευνας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP