Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα στείλει σαφές και θετικό μήνυμα στην Ουκρανία

Alexandros Michailidis / SOOC

«Αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα στείλουν ένα σαφές, ενιαίο και θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της Ουκρανίας», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ πρόκειται να ξεκαθαρίσουν τα μέλη της συμμαχίας, όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα στείλουν ένα σαφές, ενιαίο και θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση της ένταξης της Ουκρανίας», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις του ενόψει την έναρξης των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε παράτολμη και επικίνδυνη τη ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Μόσχας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάποιες αλλαγές στην θέση της Ρωσίας ως προς την εγκατάσταση πυρηνικών που να απαιτεί κάποια αλλαγή από πλευράς μας, αλλά θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση», σημείωσε.

«Σύμφωνο» για μηχανισμούς ασφαλείας στην Ουκρανία

Ενάμιση χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες των 31 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να στείλουν ένα νέο μήνυμα ενότητας και υποστήριξης στο Κίεβο στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τόνισαν στη «Ναυτεμπορική» ότι «το σύμφωνο θα προβλέπει την ενίσχυση της ουκρανικής ασφάλειας, αλλά και την παροχή του υψηλότερου επίπεδου προστασίας σε αυτή τη χώρα της ανατολικής Ευρώπης».