Skip to main content

Κρεμλίνο: Πούτιν και Πριγκόζιν συναντήθηκαν μετά την ανταρσία της Wagner

REUTERS/Alexander Ermochenko

Ο Πούτιν προσκάλεσε 35 άτομα στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων του Πριγκόζιν και διοικητών μονάδων της Wagner

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στις 29 Ιουνίου, πέντε ημέρες μετά τη βραχύβια ανταρσία της 24ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το συμβάν της 24ης Ιουνίου.

Ο Πεσκόφ σημείωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Πούτιν προσκάλεσε 35 άτομα στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων του Πριγκόζιν και διοικητών μονάδων της Wagner. Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες.

«Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πρόεδρος έδωσε την αξιολόγησή του για τις ενέργειες της Wagner στο μέτωπο κατά τη διάρκεια της “Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης” (σ.σ. της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) και έδωσε επίσης την αξιολόγησή του για τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου (σ.σ. την ημέρα της ανταρσίας)», είπε ο Πεσκόφ.

Επεσήμανε, δε, ότι ο Πούτιν άκουσε τις εξηγήσεις των ίδιων των διοικητών για το τι είχε συμβεί και τους είχε προσφέρει περαιτέρω επιλογές. «Οι διοικητές περιέγραψαν την εκδοχή τους για το τι συνέβη (στις 24 Ιουνίου). Τόνισαν ότι είναι ένθερμοι υποστηρικτές και στρατιώτες του αρχηγού του κράτους. Είπαν επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να πολεμούν για την πατρίδα», είπε ο Πεσκόφ.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Liberation, που επικαλείται δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Πριγκόζιν βρίσκεται στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες. Κατά το γαλλικό δημοσίευμα, διαπραγματεύεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για το μέλλον της Wagner.

Η σύντομη ανταρσία υπό τον Πριγκόζιν, κατά την οποία οι μαχητές της Wagner πήραν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ροστόφ στο νότιο τμήμα της χώρας, έφερε τον Πούτιν αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Ρωσία.

Η ανταρσία τους έληξε με συμφωνία στην οποία μεσολάβησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο Πούτιν ευχαρίστησε έκτοτε τον στρατό του και τις δυνάμεις ασφαλείας του για την αποτροπή χάους και εμφύλιου πολέμου.