Skip to main content

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ποιος κληρονομεί την αυτοκρατορία του

REUTERS/Flavio Lo Scalzo/File Photo

Στα δύο μεγαλύτερα παιδιά του το 53% της εταιρίας Fininvest- 100 εκατ. ευρώ στην σύντροφό του.

Στο επίκεντρο της αυτοκρατορίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι η Fininvest, η εταιρεία συμμετοχών μέσω της οποίας επένδυε στις διάφορες δραστηριότητες. Η Fininvest κατέχει μερίδια στις Mfe Mediaset, Mondadori, Mediolanum, Monza Calcio και άλλες επιχειρήσεις.  Ο ίδιος κατείχε στη Fininvest μερίδιο 61,3%. Στην εταιρεία είναι επίσης μέτοχοι τα πέντε παιδιά που είχε αποκτήσει από τους δύο γάμους του.

Εύλογο ήταν επομένως μετά τον θάνατο του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας. Χθες αναγνώσθηκε η διαθήκη του και λύθηκε το μυστήριο.

Η διαθήκη φέρει ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2022, ημέρα κατά την οποία ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Στο τέλος του κειμένου αναφέρεται: «Σας ευχαριστώ, την αγάπη μου σε όλους σας, ο πατέρας σας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Σύμφωνα με τη διαθήκη, το 53% της εταιρίας Fininvest στο εξής θα ανήκει στα δύο μεγαλύτερα παιδιά του Καβαλιέρε, την Μαρίνα και τον Πιέρ Σίλβιο, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.  Σε αυτούς ανήκουν πλέον επίσης το 60% της υπόλοιπης περιουσίας.

Τόσο η Μαρίνα (γεννημένη το 1966) όσο και ο Πιέρ Σίλβιο (γεννημένος το 1969) είχαν εμπλοκή στις επιχειρήσεις του πατέρα τους ήδη από τη δεκαετία του 1990 και σήμερα κατέχουν ανώτατες διοικητικές θέσεις σε αυτές. Η Μαρίνα είναι πρόεδρος της Fininvest, ενώ ο Πιέρ Σίλβιο είναι διευθύνων σύμβουλος του ραδιοτηλεοπτικού φορέα MFE- MediaForEurope.

Τα τρία μικρότερα παιδιά, η Μπάρμπαρα, η Ελεονόρα και ο Λουίτζι θα κατέχουν τη μειοψηφία των μετοχών της οικονομικής αυτοκρατορίας.

Τα πέντε παιδιά του Μπερλουσκόνι ανέφεραν νωρίτερα σε δήλωσή τους ότι «κανένας μέτοχος δεν θα ασκήσει τον συνολικό ατομικό έμμεσο έλεγχο της Fininvest SpA, που ασκούσε προηγουμένως ο πατέρας τους». Στην πραγματικότητα όμως, με βάση την ανάγνωση της διαθήκης, προκύπτει ότι τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού θα έχουν τον έλεγχο της εταιρείας Fininvest.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, τα παιδιά έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν τα δύο τρίτα της περιουσίας του σε ίσα μέρη, ενώ ο αποθανών είναι ελεύθερος να διαθέσει το υπόλοιπο ένα τρίτο όπως κρίνει σκόπιμο.

Έτσι στη διαθήκη του όρισε να δοθούν 100 εκατομμύρια ευρώ στον αδελφό του, Πάολο, και άλλα 100 στην τελευταία του σύντροφο, Μάρτα Φασίνα με την οποία δεν ήταν παντρεμένος, αν και την αποκαλούσε σύζυγό του. Στον στενό του συνεργάτη και πρώην βουλευτή Μαρτσέλο Ντελλ’ Ούτρι, ο «μίστερ τιβί» αφήνει 30 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της διαθήκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σήμερα το πρωί, οι μετοχές των εταιριών του ομίλου του σημείωσαν πτώση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Διαβάστε ακόμα:

Οι δύο γυναίκες που «κληρονομούν» την Ιταλία μετά τον θάνατο του Μπερλουσκόνι