Skip to main content

Πώς να βγάλεις πάνω από 100.000 δολ. σε 4 ώρες; Η Λιζ Τρας βρήκε τον τρόπο

H πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας έλαβε υψηλή αμοιβή για ομιλία της στην Ταϊβάν.

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας κέρδισε 80.000 λίρες (101.600 δολάρια) μέσα σε τέσσερις ώρες φέτος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν που προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στο Συντηρητικό Κόμμα, όπου ανήκει.

Η Τρας, που έχει το ρεκόρ της πιο σύντομης παραμονής στην εξουσία της Βρετανίας, πληρώθηκε για την ομιλία της από την ταϊβανέζικη δεξαμενή σκέψης, Prospect Foundation, σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό μητρώο οικονομικών συμφερόντων των μελών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην ομιλία της, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στην Ταϊπέι, η Τρας επέκρινε την Κίνα για την επιθετικότητά της απέναντι στην Ταϊβάν ενώ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι απέτυχε να σταθεί δίπλα στο αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δικό του έδαφος.

«Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί στη Δύση που επιμένουν στην ιδέα ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Κίνα», είπε. «Δεν μπορείς να πιστέψεις ούτε μια λέξη που λένε», πρόσθεσε αναφερόμενη στα αυταρχικά καθεστώτα.

Το ποσό που κέρδισε η Τρας θεωρείται μεγάλο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι σε αντίστοιχη επίσκεψή της στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, για να μιλήσει στη συντηρητική δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσινγκτον Heritage Foundation, αποζημιώθηκε μόνο για τα έξοδά της, σύμφωνα με το μητρώο. Οι δαπάνες αυτές υπολογίστηκαν συνολικά σε περίπου 7.600 λίρες.

Υψηλό ήταν όμως και το ποσί που έλαβε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά το ταξίδι του στην Ταϊβάν στις αρχές του περασμένου έτους. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, έλαβε 150.000 δολάρια από το Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι, και επισκέφτηκε το νησί μετά από πρόσκληση του ίδιου think tank.

Το κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν καλωσορίζει τις επισκέψεις ξένων αντιπροσωπειών, παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν τέτοια ταξίδια στο Πεκίνο. Η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε επίσημη επαφή με την κυβέρνηση στην Ταϊπέι, θεωρώντας την ως σιωπηρή αναγνώριση του νησιού ως ανεξάρτητου έθνους, μια από τις αυτοαποκαλούμενες διπλωματικές κόκκινες γραμμές του Πεκίνου.