Skip to main content

Ρωσία: Εξετάζεται αναβολή των εκλογών στα κατεχόμενα της Ουκρανίας

Sputnik/Alexander Kazakov/Kremlin via REUTERS

«Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, όλα μπορούν να συμβούν»

Το ενδεχόμενο να αναβάλλει τις προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο εκλογές στα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της Ουκρανίας εξετάζει η Μόσχα λόγω της «κατάστασης ασφαλείας».

Οι τοπικές εκλογές κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου -όπως και στη Ρωσία- αλλά σύμφωνα με την πρόεδρο της Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Έλα Παμφίλοβα, «απρόβλεπτες συνθήκες» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγή σχεδίων.

«Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, όλα μπορούν να συμβούν» δήλωσε η Έλα Παμφίλοβα, η οποία προεδρεύει της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας, στον Πούτιν σε συνάντηση στο Κρεμλίνο.

«Εάν προκύψουν απρόβλεπτες συνθήκες -σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά- και δούμε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων, τότε έχουμε το δικαίωμα να αναβάλουμε αυτές τις εκλογές», είπε.

«Σίγουρα θα κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος, αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι’ αυτό».

Ο Πούτιν απάντησε: «Κατανοητό».

Η Ρωσία ελέγχει κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014, και τμήματα τεσσάρων άλλων περιοχών τις οποίες τα ρωσικά στρατεύματα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους από την έναρξη του σημερινού πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι οι περιοχές – το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα – αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας, αφού η Μόσχα τις προσάρτησε μονομερώς πέρυσι.

Πηγή: Reuters