Skip to main content

Ανταρσία Wagner: Αυξάνεται το ποσοστό των Ρώσων που θέλουν ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία

REUTERS/Shamil Zhumatov

Το 53% θέλει διαπραγματεύσεις- Αυξημένο κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες το ποσσοστό.

Κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε το ποσοστό των Ρώσων που επιθυμούν ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, μετά την αποτυχημένη ανταρσία του ηγέτη των μισθοφόρων της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν και την πολιτική κρίση που ακολούθησε στη Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση από το ανεξάρτητο Levada Center, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θέλουν να δουν διαπραγματεύσεις έφτασε στο 53%. Παράλληλα, μειώθηκε στο 39% το ποσοστό που τάσσονται υπέρ της συνέχισης των συγκρούσεων.

Οι Ρώσοι «ανησυχούν ότι η ανταρσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποτυχίες στην Ουκρανία για τα ρωσικά στρατεύματα», σχολίασε στο Bloomberg ο διευθυντής του Levada Ντένις Βολκόφ, «Και, γενικά, πολλοί θέλουν απλώς να τελειώσει αυτός ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό».

Η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 1.634 ερωτηθέντες, πραγματοποιήθηκε σε 50 ρωσικές περιοχές από τις 22 έως τις 28 Ιουνίου.

Η υποστήριξη για τις συνομιλίες αυξήθηκε περαιτέρω μετά την ανταρσία στις 23-24 Ιουνίου, σύμφωνα με το Levada.

Ο Πριγκόζιν, ο αρχηγός των μισθοφόρων, είχε ζητήσει την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, τους οποίους κατηγόρησε για τις αστοχίες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά διέκοψε την εξέγερση αφού αποδέχθηκε μια συμφωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, η οποία του επέτρεψε να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία με αντάλλαγμα να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του ίδιου και των μαχητών του.

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα, ενώ του Πριγκόζιν υποχώρησαν.