Skip to main content

Γερμανία: Εγκατάσταση 4.000 στρατιωτών στη Λιθουανία

Το Βίλνιους είχε επανειλημμένα καλέσει το Βερολίνο να αναπτύξει μόνιμα στρατεύματα στη Λιθουανία, η οποία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε τη Δευτέρα τα σχέδια της χώρας του για μόνιμη εγκατάσταση 4.000 στρατιωτών στη Λιθουανία, προκειμένου να συμβάλει στην ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να τοποθετήσει σε μόνιμη βάση μια ισχυρή ταξιαρχία στη Λιθουανία», δήλωσε ο κ. Πιστόριους, ο οποίος επισκέπτεται τη Λιθουανία στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Προϋπόθεση για την εγκατάσταση των γερμανικών δυνάμεων, διευκρίνισε ο υπουργός, αποτελεί η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη φιλοξενία και τις ασκήσεις των στρατιωτών.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2022 η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι μια ταξιαρχία βρίσκεται έτοιμη να υπερασπιστεί τη Λιθουανία σε περίπτωση ανάγκης, δεν είχε ωστόσο μέχρι σήμερα αποσαφηνιστεί εάν οι στρατιώτες της Bundeswehr θα σταθμεύουν μόνιμα στη χώρα.

Από το 2017 έως σήμερα εκατοντάδες στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν περάσει από ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Λιθουανία. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία ηγείται ομάδας μάχης της Συμμαχίας, η οποία αποτελείται από 1.600 στρατιώτες. Οι μισοί από αυτούς προέρχονται από τη Γερμανία.

Το Βίλνιους έχει επανειλημμένα καλέσει το Βερολίνο να στείλει στρατεύματα στη χώρα, η οποία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Με πληροφορίες από DW, Reuters, DPA