Skip to main content

Σερβία – Κόσοβο: Ελεύθεροι οι 3 Κοσοβάροι αστυνομικοί

Κόσοβο – REUTERS/Ognen Teofilovski

Η σύλληψη των τριών Κοσοβάρων αστυνομικών είχε αυξήσει εντάσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα

Εντολή να αφεθούν ελεύθεροι τρεις Κοσοβάροι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 16 Ιουνίου στα σύνορα ΣερβίαςΚοσόβου, δόθηκε από σερβικό δικαστήριο.

Η σύλληψη των τριών Κοσοβάρων αστυνομικών είχε αυξήσει τις εντάσεις ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

«Το Ανώτερο Δικαστήριο του Κράλιεβο επιβεβαίωσε το κατηγορητήριο σε βάρος των προαναφερόμενων κατηγορουμένων και εξέδωσε απόφαση που τερματίζει την κράτηση των κατηγορουμένων», ανέφερε σε δήλωση το δικαστήριο.

Η εισαγγελία είχε προηγουμένως απαγγείλει σε βάρος των τριών αστυνομικών κατηγορίες για μη εξουσιοδοτημένη παραγωγή, κατοχή και διακίνηση όπλων και εκρηκτικών ουσιών.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί αφότου αλβανικής καταγωγής δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βορείου Κοσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, έπειτα από εκλογές τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκόταραν. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίζεται από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

Η σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών στις 14 Ιουνίου προκάλεσε νέα κρίση. Η Πρίστινα αντιδρώντας επέβαλε εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων από την Σερβία και απαγόρευσε την είσοδο στο Κόσοβο φορτηγών που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ακολούθησε ο αποκλεισμός όλων των συνοριακών διαβάσεων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Κοσόβου ανακάλεσε μερικώς την προηγούμενη απόφαση επιτρέποντας και την είσοδο σερβικών φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία δεν παράγονται στην Σερβία.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σερβία – Κόσοβο: Χωρίς ουσιώδη πρόοδο η Σύνοδος διαχείρισης κρίσης με τη μεσολάβηση της Ε.Ε.