Skip to main content

Βρετανία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί δελφίνια για να μπλοκάρουν «εχθρικούς δύτες» στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας

Το ρωσικό ναυτικό έχει χρησιμοποιήσει επίσης για στρατωτικούς σκοπούς φάλαινες μπελούγκα και φώκιες, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία αύξησε σημαντικά τον αριθμό των διχτυών και πλωτών φραγμάτων στην είσοδο της βάσης της στη Σεβαστούπολη, γεγονός που υποδεικνύει ότι έχει αυξήσει τη χρήση δελφινιών που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να την προστατεύουν από δύτες, αναφέρει η τελευταία έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Σεβαστούπολη, πόλη και σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται στην Κριμαία, περιοχή της Ουκρανίας που η Ρωσία προσάρτησε το 2014 και ελέγχει έκτοτε.

«Ο μηχανισμός αυτός περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα στρώματα διχτυών και πλωτών φραγμάτων στην είσοδο του λιμανιού. Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, οι άμυνες αυτές ενισχύθηκαν πιθανότατα από αυξημένο αριθμό εκπαιδευμένων θαλάσσιων θηλαστικών», ανακοίνωσε το υπουργείο μέσω του Twitter.

Η Ρωσία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει ξανά θαλάσσια ζώα για στρατιωτικούς σκοπούς, έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα με την βρετανική έκθεση που κάνει λόγο για επενδύσεις της Ρωσίας σε «σημαντικές βελτιώσεις στην ασφάλεια της κύριας βάσης του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη» από το καλοκαίρι του 2022.

Τα δελφίνια «είναι πολύ πιθανό να προορίζονται για να αντιμετωπίσουν εχθρικούς δύτες», σημειώνεται.

Η τοποθέτηση δελφινιών στη βάση θα μπορούσε να εμποδίσει τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις να εισέλθουν υποβρύχια στο λιμάνι, όπως έχει υποστηρίξει το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι σαφές εάν η Ουκρανία έχει τέτοιου είδους σχέδια.

Δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν από τη Maxar Technologies τον περασμένο Απρίλιο έδειχναν περιφραγμένους χώρους με δελφίνια κοντά στη Σεβαστούπολη.

Η βρετανική έκθεση ήρθε μετά από αντίστοιχη αναφορά από το Naval News την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία εκπαιδεύει δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα από τον Ψυχρό Πόλεμο, σύμφωνα με το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βρετανικό υπουργείο σημειώνει επίσης την τεκμηριωμένη χρήση θαλάσσιων ζώων από τη Ρωσία, λέγοντας ότι «η Ρωσία έχει εκπαιδεύσει ζώα για μια σειρά αποστολών». Υποστηρίζει επίσης ότι το ρωσικό ναυτικό χρησιμοποιεί φάλαινες και φώκιες στην Αρκτική.

Μια πρόσφατη περίπτωση αφορούσε μια φάλαινα μπελούγκα που εθεάθη στη Νορβηγία το 2019, η οποία φορούσε λουρί που έγραφε «Εξοπλισμός Αγίας Πετρούπολης». Αργότερα εθεάθη στα ανοικτά των ακτών της Σουηδίας. Οι ειδικοί εκτίμησαν ότι είναι πιθανό να είχε εμπλακεί σε κατασκοπεία.

Βέβαια η Ρωσία δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιεί τα δελφίνια για στρατιωτικούς λόγους. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το έκανε επίσης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.