Skip to main content

Μπάιντεν: Τη μια μέρα στον «σωστό δρόμο», την άλλη δικτάτορας ο Κινέζος πρόεδρος

REUTERS/Kevin Lamarque

Οι δηλώσεις του έρχονται μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για συνομιλίες στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ δικτάτορα, μία μέρα μετά την επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από το Πεκίνο όπου είχε συνομιλίες με τον Σι στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Μετά την συνάντηση ο Σι είπε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο Πεκίνο, ενώ ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές είναι ανοιχτές σε περισσότερες συνομιλίες. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπήκε στον «σωστό δρόμο».

Η δήλωση

Η δήλωση Μπάιντεν περί δικτάτορα έγινε κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στην Καλιφόρνια σε δωρητές του κόμματός του, των Δημοκρατικών, παρουσία δημοσιογράφων.

Η Κίνα δεν έχει σχολιάσει ακόμη τα σχόλια του Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι ο Σι είχε ντροπιαστεί στο επεισόδιο με το κινεζικό αερόστατο που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό και έστειλε μαχητικό να το καταρρίψει σε μεγάλο ύψος. «Ο λόγος για τον οποίο [ο Κινέζος πρόεδρος] αναστατώθηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο κατασκοπευτικό υλικό ήταν πως δεν γνώριζε [ότι το αερόστατο] βρισκόταν εκεί», είπε.

«Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους δικτάτορες, όταν δεν ξέρουν τι έγινε», συνέχισε, προσθέτοντας: «Όταν καταρρίφθηκε [το αερόστατο], βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, μάλιστα διέψευσε πως βρισκόταν εκεί».

«Κι εξάλλου, σας το υπόσχομαι, μην ανησυχείτε τόσο για την Κίνα (…) Η Κίνα έχει αληθινές οικονομικές δυσκολίες», ανέφερε.

Πάντως, αναφερόμενος πάντα στον Σι Τζινπίνγκ, ο Μπάιντεν είπε επίσης «είμαστε σε μια κατάσταση όπου θέλει να αποκατασταθεί εκ νέου μια σχέση».