Skip to main content

Qatargate: «Πιθανή σύγκρουση συμφερόντων»- Γιατί παραιτήθηκε ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ

REUTERS/Yves Herman

«Πιθανή σύγκρουση συμφερόντων» κατήγγειλε ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα- Ο γιος του ανακριτή και ο γιος της ευρωβουλευτή Μαρί Αρένα, που εμπλέκεται στο Qatargate, προχώρησαν στη σύσταση εταιρείας το 2018.

Το όνομα του Μισέλ Κλεζ έχει συνδεθεί με το σκάνδαλο Qatargate. Από χθες όμως ο ανακριτής δεν ασχολείται με την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Παραιτήθηκε «ως προληπτικό μέτρο» για να μην προκληθούν ερωτήματα ως προς την αντικειμενική λειτουργία της έρευνας, αναφέρει το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Την διεύθυνση της έρευνας αναλαμβάνει η ανακρίτρια Ορελί Ντεζέφ, η οποία έχει ήδη παρέμβει αρκετές φορές στο παρελθόν στην υπόθεση.

Αυτής της εξέλιξης προηγήθηκε η ανακάλυψη νέων στοιχείων που αποκαλύπτουν πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων κατήγγειλε χθες ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir. Ο δικηγόρος Μαξίμ Τόλερ έστειλε επιστολή απευθείας στον ανακριτή ενημερώνοντάς τον για τις ανακαλύψεις του και ζητώντας του να απομακρυνθεί, σημειώνει η Soir, διαφορετικά ο δικηγόρος θα προσέφευγε για δεύτερη φορά σήμερα κατά του Μισέλ Κλεζ.

Τι είχε ανακαλύψει όμως;

Ο γιος του ανακριτή Μισέζ Κλεζ και ο γιος της ευρωβουλευτή Μαρί Αρένα, το όνομα της οποίας αναφέρεται στον φάκελο της υπόθεσης Qatargate, προχώρησαν στη σύσταση εταιρείας το 2018.

«Ήταν μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που ανέτρεψε τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ στην υπόθεση Qatargate. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο Νικολά, εργάζεται από το 2018 με τον γιο της Μαρί Αρένα, τον Ουγκό. Ίδρυσαν μαζί, σε ίσα μερίδια με άλλους πέντε επενδυτές, την εταιρεία BRC & Co, που ειδικεύεται στην πώληση της CBD, της κάνναβης που πωλείται νόμιμα στη χώρα μας επειδή είναι απαλλαγμένη από την ψυχοτρόπο ουσία της. Αυτές οι πληροφορίες που υπογράμμισε ο συνήγορος του Μαρκ Ταραμπέλα, ο Μαξίμ Τόλερ, ανάγκασαν τον ανακριτή να εγκαταλείψει το χειρισμό αυτής της εμβληματικής υπόθεσης διαφθοράς και φερόμενης παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επισημαίνει η Soir.

Ο εισαγγελέας διευκρινίζει στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας ότι ο ανακριτής έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί «παρά την απουσία αποτελεσματικών στοιχείων που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία κάθε εμπλεκόμενου και το ουσιαστικό έργο που έχουν επιτύχει οι ανακριτές και αυτός σε αυτόν τον φάκελο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ