Skip to main content

Βρετανία: Γιατί ο βασιλιάς Κάρολος γιορτάζει τα γενέθλιά του δύο φορές;

Yui Mok/Pool via REUTERS

Η παράδοση πιστεύεται ότι ξεκίνησε με τον εορτάζοντα βασιλιά Γεώργιο Β' το 1748.

Ο ρόλος του μονάρχη της Βρετανίας συνοδεύεται από έναν μακρύ κατάλογο προνομίων – αλλά ίσως ένα από τα πιο «περιζήτητα» είναι η δυνατότητα να γιορτάζετε τα γενέθλιά σας όχι μία, αλλά δύο φορές το χρόνο.

Ο βασιλιάς Κάρολος απόλαυσε τα πρώτα του πραγματικά γενέθλια ως μονάρχης στις 14 Νοεμβρίου. Αλλά αυτό το Σαββατοκύριακο θα γιορτάσει ξανά τη μεγάλη του μέρα – την πρώτη φορά που θα απολαύσει «επίσημα» γενέθλια από τότε που ανέβηκε στο θρόνο.

Οι βασιλείς και οι βασίλισσες της Βρετανίας διπλασιάζουν τους εορτασμούς τους από τον 18ο αιώνα, διοργανώνοντας τόσο μια δημόσια γιορτή – τα επίσημα γενέθλια – όσο και μια πιο ιδιωτική εκδήλωση την πραγματική ημερομηνία.

Και ο λόγος είναι αρκετά απλός: Κανείς δεν θέλει η βροχή να του χαλάσει την επέτειο, οπότε από τη δεκαετία του 1740, οι μονάρχες προγραμμάτιζαν τα γεμάτα λαμπρότητα πάρτι τους για το καλοκαίρι.

Η παράδοση πιστεύεται ότι ξεκίνησε με τον εορτάζοντα βασιλιά Γεώργιο Β’ το 1748.

Αυτή είναι η χρονιά που ο ετήσιος εορτασμός Trooping the Colour της Βρετανίας συνδέθηκε για πρώτη φορά με τα γενέθλια του ηγεμόνα. Όπως και ο Κάρολος Γ΄, ο Γεώργιος γεννήθηκε τον Νοέμβριο, όταν ο καιρός στη Βρετανία συχνά απέχει πολύ από το ιδανικό.

Η ετήσια παράδοση επιστρέφει το πρωί του Σαββάτου και όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να προσελκύσει τεράστιο πλήθος κόσμου στο Mall έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Και για την πρώτη του παρέλαση ως ηγεμόνας, ο Κάρολος θα κάνει την εμφάνισή του καβάλα σε άλογο.

Ο Κάρολος θα συμμετάσχει μαζί με 1.500 στρατιώτες που παρελαύνουν, καθώς και με 300 άλογα, που λαμβάνουν μέρος στην τελετή προς τιμήν του. Συμμετέχουν το Οικιακό Ιππικό και και τα πέντε συντάγματα της πεζής φρουράς – Γρενατιέ, Coldstream, Σκωτσέζικη, Ιρλανδική και Ουαλική Φρουρά. Είναι η πρώτη φορά που ένας βασιλεύων μονάρχης συμμετέχει στην παρέλαση μετά τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 1986.