Skip to main content

ΕΕ: Οι Γερμανοί έμπιστοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που παίρνουν διπλό μισθό

Niall Carson/Pool via REUTERS

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχεδιάζει να αντλήσει από τα υπάρχοντα κονδύλια της ΕΕ για να δημιουργήσει έναν νέο προϋπολογισμό μάρκετινγκ .

Από το 2024, το κορυφαίο στέλεχος της ΕΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδιάζει να διπλασιάσει τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικοινωνία από 30 εκατ. ευρώ σε 60 εκατ. ευρώ.

Η κ. φον ντερ Λάιεν, ότι εν μέσω πολέμου και αλλαγής ισορροπιών, και η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει στη μάχη για την κατάκτηση της αφήγησης. Η παραπληροφόρηση είναι ανεξέλεγκτη. Η απογοήτευση έχει αρχίσει να φαίνεται.

«Ιδιαίτερα, σε περιόδους κρίσης, είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα να επικοινωνούν με σαφήνεια σε όλους τους πολίτες σχετικά με τις ενέργειές τους για την επίλυση των πιο πιεστικών προκλήσεων» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Politico.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, τα σχέδια της φον ντερ Λάιεν, δεν προκαλούν ακριβώς χαρά εντός της Κομισιόν, αλλά μάλλον πίεση.

Η κ. φον ντερ Λάιεν έφερε άλλον έναν βοηθό από το Βερολίνο για να κατευθύνει το σχέδιο, προσθέτοντας σε ένα σωρό επικρίσεις ότι εξαρτάται υπερβολικά από Γερμανούς έμπιστους. Και μια μεγάλη σύμβαση δημοσίων σχέσεων, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, ανατέθηκε επίσης πρόσφατα σε δύο αδελφές γερμανικές εταιρείες με επιταχυνόμενη διαδικασία, τροφοδοτώντας τις υποψίες ότι οι επικοινωνίες της ΕΕ μπορεί να γίνουν μια υπόθεση “made in Germany”.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, η Επιτροπή προτείνει την απόσπαση χρημάτων από υφιστάμενα ταμεία της ΕΕ, όπως για τη γεωργία, την έρευνα, τη μετανάστευση ή το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Αυτό έχει κάνει τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερά να δυσαρεστούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το όλο θέμα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για την φον ντερ Λάιεν. Η διαμάχη για τα συμβόλαια (και όχι μόνο της Pfizer) την ακολουθεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετές έρευνες, και σπάνια δίνει συνεντεύξεις.

«Οι αναίμακτες ενημερωτικές εκστρατείες μπορούν επίσης να αναπτυχθούν με λιγότερους πόρους», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ράσμους Άντερσεν, εκπρόσωπος των Πρασίνων για τον προϋπολογισμό.

REUTERS/Yves Herman/File Photo

«Θα ήθελα να ακούσω από την ίδια τι ακριβώς σχεδιάζει να κάνει με αυτά τα χρήματα και γιατί ο τρέχων προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την εκπλήρωση των επικοινωνιακών καθηκόντων της Επιτροπής», δήλωσε ο Γιόχαν φαν Όβερτφελντ, ένας δεξιός Βέλγος ευρωβουλευτής που προεδρεύει της επιτροπής προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο να αφαιρεθούν χρήματα από κονδύλια όπως η έρευνα ή το Erasmus είναι «ανεύθυνο» και «μη αποδεκτό».

Made in Germany

Ωστόσο, ενώ οι αποφάσεις για τη διαχείριση των χρημάτων μπορεί να προκαλέσουν θεσμικές διαμάχες με το Κοινοβούλιο, οι γερμανικές διασυνδέσεις του σχεδίου είναι αυτές που μπορεί να εγείρουν ερωτηματικά ευρύτερα

Το Politico μιλά για τον Ντιρκ φον φον Χόλεμπεν, παλιό συνεργάτη της κ. Φον ντερ Λάιεν από την εποχή που ήταν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ο οποίος και επιβλέπει την ενισχυμένη προσπάθεια δημοσίων σχέσεων. Αρχικά μετακινήθηκε στην Επιτροπή περίπου ένα χρόνο μετά τον διορισμό της φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Κομισιόν το 2019, έπειτα από τη συνεργασία του με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για την προώθηση των θέσεων εργασίας τους μέσω βίντεο και εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρώτος του ρόλος στην Επιτροπή ήταν ως «υπεύθυνος πληροφόρησης και επικοινωνίας» στην υπηρεσία Τύπου της Επιτροπής. Εκεί, άρχισε να συντονίζει μεγάλο μέρος των προσπαθειών δημοσίων σχέσεων για την φον ντερ Λάιεν, προκαλώντας τριβές με ένα άλλο γραφείο που παραδοσιακά χειριζόταν τέτοια καθήκοντα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Επιτροπής που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Τον Μάιο, προήχθη στο ρόλο του «συμβούλου για τις εκστρατείες εταιρικής επικοινωνίας», ο οποίος συνοδεύεται από υψηλόβαθμο μισθολογικό κλιμάκιο της Επιτροπής μεταξύ 14.000 και 16.000 ευρώ μηνιαίως. Ο ρόλος αυτός του δίνει άμεση συμβολή στη στρατηγική επικοινωνίας της Επιτροπής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του θεσμικού οργάνου.

Ο φον Χόλεμπεν προστίθεται στο ήδη βαρύ γερμανικό καστ που περιβάλλει τη φον ντερ Λάιεν. Υπάρχουν ο Μπγιορν Ζάιμπερτ, ο επικεφαλής του υπουργικού της συμβουλίου, και ο Γενς Φόλσντορφ, ο σύμβουλός της σε θέματα επικοινωνίας, οι οποίοι και οι δύο είχαν επίσης συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί της στο υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής προσέλαβε επίσης τον Πέτερ Μίλερ , έναν πρώην Γερμανό δημοσιογράφο, ως σύμβουλο επικοινωνίας και συντάκτη ομιλιών.

Η διευθέτηση της εργασίας της φον Χόλεμπεν μπορεί επίσης να ενοχλήσει ορισμένους εντός της Επιτροπής. Επί του παρόντος ζει με την οικογένειά του στο Παρίσι και μετακινείται στις Βρυξέλλες μόνο για δύο ημέρες κάθε εβδομάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για τους υπαλλήλους της Επιτροπής, οι οποίοι συνήθως επιτρέπεται να εργάζονται εξ αποστάσεως από το εξωτερικό μόνο για 10 ημέρες κάθε χρόνο. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί εξαιρέσεις για «επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους», αλλά αυτές πρέπει να ανανεώνονται κάθε μήνα.

Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε: «Όλες οι ρυθμίσεις συμμορφώνονται πλήρως με τον κανονισμό υπηρεσιακής κατάστασης».

«Είσαι η ΕΕ»

Όπως αναφέρει το Politico, η ομάδα επικοινωνιών της Επιτροπής έχει επίσης δημιουργήσει δεσμούς με τη Γερμανία, καθώς μοιράζει συμβάσεις για την προώθηση του έργου της.

Μόλις πέρυσι, η Επιτροπή ανέθεσε στη γερμανική εταιρεία 365 Sherpas και στην αδελφή της εταιρεία Zum Goldenen Hirschen σύμβαση αξίας έως και 5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση της εκστρατείας «Είσαι η ΕΕ», η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατά περίεργο τρόπο, η Επιτροπή παρέλειψε τη συνήθη διαδικασία υποβολής προσφορών για να επισπεύσει τη σύναψη της σύμβασης. Αντ’ αυτού, η Επιτροπή δήλωσε ότι διεξήγαγε «έρευνα αγοράς και συνεντεύξεις» με τέσσερις εταιρείες σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ προτού αναθέσει το έργο στις γερμανικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται και οι δύο στο ίδιο κτίριο στο Βερολίνο-Κρούζμπεργκ, κοντά στον ποταμό Σπρέε.

Τα σκάνδαλα

Η Ούρσολα Φον ντερ Λάιεν έχει βρεθεί στο παρελθόν μπλεγμένη σε διάφορα ερωτήματα σχετικά με τις αποφάσεις της για τις συμβάσεις.

Ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο που αφορούσε ισχυρισμούς ότι μεγάλες συμβάσεις μοιράζονταν χωρίς την κατάλληλη εποπτεία. Μια κοινοβουλευτική έρευνα αργότερα δεν βρήκε σαφείς αποδείξεις ότι η φον ντερ Λάιεν ήταν υπεύθυνη, αλλά το περιστατικό έγινε ωστόσο μέρος της αφήγησής της.

Ένα άλλο μέρος αυτής της αφήγησης: η απόφαση της φον ντερ Λάιεν το 2020 να προσλάβει την Storymachine, μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων που ιδρύθηκε από έναν πρώην συντάκτη της γερμανικής ταμπλόιντ Bild, για να την συμβουλεύσει σχετικά με την προσωπική της παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και πιο πρόσφατα, ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της ίδιας στο Βέλγιο για την άρνησή της να δώσει στη δημοσιότητα μηνύματα κειμένου που ενδέχεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση συμβάσεων για εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Είναι η γνωστή υπόθεση με το τρίτο συμβόλαιο της Pfizer. Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε πρόσβαση στα συμβόλαια και τα διαβόητα sms με τον CEO Μπουρλά, αλλά βρήκε κλειστές πόρτες.

Διαβάστε ακόμη

Καθλίν φαν Μπρεμπτ στη «Ν»: Το Ευρωκοινοβούλιο δικαιούται να γνωρίζει τι συμβαίνει με τα συμβόλαια των εμβολίων