Skip to main content

Δεύτερη επίσημη επίσκεψη μπιν Σαλμάν στο Παρίσι σε έναν χρόνο

Εκτός από τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο Κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο που διοργανώνεται στο Παρίσι στις 22 και 23 του μηνός.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα μεταβεί στη Γαλλία σήμερα την Τετάρτη 14 Ιουνίου για επίσημη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο de facto ηγέτης του πλούσιου σε πετρέλαιο βασιλείου, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα συμμετάσχει επίσης στη Σύνοδο Κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σύμφωνο, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιουνίου στο Παρίσι, πρόσθεσε το Βασιλικό Παλάτι σε ανακοίνωσή του. Θα παραστεί επίσης σε μια τελετή που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου στη γαλλική πρωτεύουσα για να επισημοποιηθεί η υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για τη φιλοξενία της Παγκόσμιας Έκθεσης 2030.

Ο ηγέτης του κράτους του Κόλπου, του μεγαλύτερου εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2022, σε μια εποχή που οι τιμές της ενέργειας ανέβαιναν κατακόρυφα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη Γαλλία μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες και η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος, ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, όταν ήρθε να παραλάβει τα έγγραφα που χρειάζονταν για τον γάμο του. Η Σαουδική Αραβία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων στον κόσμο, κατηγορείται τακτικά για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

naftemporiki.gr