Skip to main content

SIPRI: Οι πυρηνικές δυνάμεις ενισχύουν τα οπλοστάσιά τους

Οι ερευνητές προειδοποιούν για τον αυξανόμενο αριθμό των επιχειρησιακών πυρηνικών όπλων.

Ολα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα έχουν εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό τους, αναφέρει το ινστιτούτο ερευνών για την ειρήνη SIPRI, σημειώνοντας μάλιστα ότι μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας, μειώθηκε και η διαφάνεια.

Στην ετήσια έκθεσή τους, οι ερευνητές του SIPRI προειδοποιούν για τον αυξανόμενο αριθμό των επιχειρησιακών πυρηνικών όπλων. «Διανύουμε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε ο διευθυντής του SIPRI Νταν Σμιθ. Ζήτησε μάλιστα να αποκατασταθεί η «πυρηνική διπλωματία» και να ενισχυθούν οι διεθνείς έλεγχοι στα πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ- συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια.

Στην έρευνά του, το SIPRI κάνει διάκριση μεταξύ των επιχειρησιακά έτοιμων προς χρήση πυρηνικών όπλων και του συνολικού αποθέματος, που περιλαμβάνει επίσης παλαιότερα πυρηνικά όπλα και αυτά που προορίζονται για παροπλισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του SIPRI, το παγκόσμιο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών ανέρχεται σε 12.512, αν και μειώθηκε κατά 200 από τις αρχές του 2022 έως τις αρχές του 2023. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των επιχειρησιακών πυρηνικών όπλων αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 86  και ανέρχεται σε περίπου 9.576.

Περίπου 2.000 πυρηνικές κεφαλές είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, κυρίως από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αυτές οι πυρηνικές κεφαλές είτε βρίσκονται ήδη σε πυραύλους είτε σε βάσεις της πολεμικής αεροπορίας όπου σταθμεύουν πυρηνικά βομβαρδιστικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί κατέχουν σχεδόν το 90% όλων των πυρηνικών όπλων. Τα οπλοστάσια τους παρέμειναν σταθερά το 2022, αν και η διαφάνεια μειώθηκε σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Η βρετανική κυβέρνηση επίσης δεν ανακοίνωσε πλέον δημόσια τον αριθμό των πυρηνικών όπλων το 2022.

Ο διευθυντής του SIPRI επεσήμανε ότι η αύξηση των αποθεμάτων πυρηνικών όπλων δεν μπορεί να αποδοθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ανάπτυξη νέων κεφαλών. Επιπλέον, οι χώρες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις δεν επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο.

Σημαντική αύξηση στην Κίνα

Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας αύξησης οφείλεται στο ότι η Κίνα αύξησε το απόθεμα πυρηνικών κεφαλών της από 350 σε 410. Οι ερευνητές αναμένουν ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας θα συνεχίσει να αυξάνεται, έτσι ώστε η χώρα να έχει  ισάριθμα οπλικά συστήματα ICBM με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η Ινδία και το Πακιστάν εισήγαγαν επίσης και ανέπτυξαν νέους τύπους πυρηνικών όπλων, το 2022. Τα ινδικά όπλα είναι πλέον σχεδιασμένα για μεγαλύτερη εμβέλεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να φτάσουν στόχους σε όλη την Κίνα, εκτιμούν οι ερευνητές.

Το SIPRI επισημαίνει με ανησυχία τη γενικά εντεινόμενη ρητορική των κρατών σχετικά με τη σημασία των πυρηνικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει επίσης να θεωρεί το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής ασφαλείας της. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η χώρα έχει πλέον συγκεντρώσει περίπου 30 κεφαλές και έχει αρκετό σχάσιμο υλικό για έως και 70 πυρηνικές κεφαλές.