Skip to main content

Γαλλία: Μηνύματα κατά των αμβλώσεων σε… ενοικιαζόμενα ποδήλατα του Παρισιού

Twitter

Η εκστρατεία έχει προκαλέσει οργή, με πολιτικούς και ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών να καταδικάζουν την κίνηση.

Από το 2007 που ξεκίνησε η λειτουργία του, τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα Vélib του Παρισιού έχουν γίνει ανάρπαστα από τουρίστες και ντόπιους ως ένας απρόσκοπτος τρόπος μετακίνησης στη γαλλική πρωτεύουσα, ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι συρμοί του μετρό είναι γεμάτοι και ζεστοί.

Φέτος, ωστόσο, τα δημοφιλή ποδήλατα έχουν άθελά τους εμπλακεί σε μια διαμάχη που έχει τις ρίζες της σε μια έντονη συζήτηση που μαίνεται στην καρδιά της γαλλικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ακτιβιστές μετέτρεψαν ορισμένα ποδήλατα Vélib’ σε διαφημιστικές πινακίδες με απροσδόκητα μηνύματα από μια διαφημιστική καμπάνια αντάρτικου ενάντια στα δικαιώματα στην άμβλωση.

Η εκστρατεία έχει προκαλέσει οργή, με πολιτικούς και ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών να καταδικάζουν την κίνηση.

Τα αυτοκόλλητα άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά τον Μάιο, όταν οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες ξύπνησαν για να βρουν τα δημόσια ποδήλατα της γειτονιάς καλυμμένα με αυτοκόλλητα που έδειχναν ένα έμβρυο να αναπτύσσεται σε ένα αγόρι που έμοιαζε χαρούμενο και οδηγούσε ποδήλατο με το εξής σύνθημα: «Και αν τον είχατε αφήσει να ζήσει;».

Τα αυτοκόλλητα προκάλεσαν αντιδράσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό να τα χαρακτηρίζει «απαράδεκτα και παράνομα». Η υπουργός ισότητας των φύλων της Γαλλίας, Isabelle Rome, υποσχέθηκε ότι η χώρα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει τα δικαιώματα στις αμβλώσεις.

Η εκστρατεία είναι έργο μιας ομάδας που ονομάζεται Les Survivants, σύμφωνα με μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της μετά την εμφάνιση των αυτοκόλλητων. Η ομάδα λέει ότι το όνομά της αναφέρεται σε ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά το 1975 και «επέζησαν» από την απειλή της άμβλωσης, η οποία νομιμοποιήθηκε στη Γαλλία εκείνη τη χρονιά.

Ήταν, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 24 Μαΐου, μια απάντηση στις προσπάθειες να γίνει η άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα στη Γαλλία.