Skip to main content

Ουκρανοί πολιτικοί κάνουν πολυτελείς διακοπές στην Κυανή Ακτή

Σύμφωνα με την Ukrainska Pravda, εξέχοντες Ουκρανοί έκαναν διακοπές κατά τη διάρκεια του πολέμου

Μπορεί η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μην επιτρέπει στους άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να εγκαταλείπουν την Ουκρανία, λόγω του πολέμου, αλλά μέλη της πολιτικής ελίτ της χώρας και ολιγάρχες δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν διακοπές στο Μονακό ή στην Κυανή Ακτή, όπως αποκαλύπτει η Ukrainska Pravda.

Η ουκρανική εφημερίδα γράφει ότι ο Ουκρανός οικονομολόγος Σέρχι Λιοβότσκιν και ο γνωστός αθλητικός αξιωματούχος Χριχόρι Σούρκις εντοπίστηκαν να μεταβαίνουν «με ιδιωτικό τζετ από τη Βιέννη στη Νίκαια».

Η Pravda, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, έγραψε ότι και στους δύο δόθηκε άδεια να εγκαταλείψουν τη χώρα τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία για «κοινοβουλευτικούς λόγους».

Η εφημερίδα κατηγόρησε επίσης και άλλους εξέχοντες Ουκρανούς ότι έκαναν διακοπές κατά τη διάρκεια του πολέμου: Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας (1994 – 2005) Λεονίντ Κούτσμα, έκανε πρόσφατα διακοπές στη Γαλλική Ριβιέρα. Σύμφωνα με την Pravda ο Κούτσμα διέμενε στη βίλα του γαμπρού του, Ουκρανού ολιγάρχη Βίκτορ Πίντσουκ.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη εντοπίστηκαν κι άλλα μέλη της ουκρανικής ελίτ να κάνουν διακοπές στην Κυανή Ακτή, όπως ο Ολεξάντρ Χοντσαρένκο, Δήμαρχος του Κραματόρσκ, ο Γιούρι Ιβανιούτσενκο, γνωστός δημοσιογράφος και έμπιστος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο Βλαντισλάβ Τραμπίτσιν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Κιέβου.

Ο κατάλογος της ουκρανικής Pravda είναι πολύ μεγαλύτερος και το άρθρο πιθανότατα ασχολείται κυρίως με τους πολιτικούς και διερωτάται: Γιατί, όπως και πολλοί πλούσιοι Ουκρανοί, εγκατέλειψαν τη χώρα τους λίγο πριν την ανακοινωθείσα αντεπίθεση κατά της Ρωσίας; Το άρθρο δεν έδωσε εξήγηση για αυτό. Σημειώνει ωστόσο πικρόχολα: «Με τον στρατιωτικό νόμο σε ισχύ, τα μέλη του κοινοβουλίου δεν χρειάζεται να υποβάλλουν διαδικτυακές δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων».