Skip to main content

Ρωσία: Σύζυγος Βορειοκορεάτη διπλωμάτη εξαφανίστηκε μυστηριωδώς… με ταξί

Σύμφωνα με το Siberia.Realities, ο Βορειοκορεάτης διπλωμάτης υπέβαλε αναφορά για την εξαφάνιση της οικογένειάς του, με την αστυνομία να εκτιμά ότι η σύζυγος και ο γιος τους θα προσπαθούν να διαφύγουν στην Κίνα ή τη Νότια Κορέα.

Την εξαφάνιση της συζύγου και του έφηβου γιου ενός Βορειοκορεάτη διπλωμάτη στην περιοχή Πριμορσκί Κρέι, στην ανατολική Ρωσία, ερευνά Ερευνητική Επιτροπή της χώρας, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.

Το Siberia.Realities, το περιφερειακό μέσο της ρωσικής υπηρεσίας του Radio Free Europe/Radio Liberty, ανέφερε ότι οι αγνοούμενοι, η 43χρονη Κιμ Κουμ-Σαν και ο 15χρονος Παρκ Κον-Τσου, εθεάθησαν για τελευταία φορά την Κυριακή στην ρωσική πόλη Βλαδιβοστόκ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Argumenty I Fakty, που διευθύνεται από το Κρεμλίνο, ανέφερε ότι πιστεύεται ότι είναι η σύζυγος και ο γιος του Βορειοκορεάτη αξιωματούχου Τσόι Εν Ναμ, ο οποίος φέρεται να εργάζεται στο Βλαδιβοστόκ.

Η είδηση ​​για την πρόσφατη πιθανή αποστασία της οικογένειας ενός διπλωμάτη έρχεται καθώς έχουν ενισχυθεί οι σχέσεις μεταξύ του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Κιμ τάχθηκε δημόσια στο πλευρό του Πούτιν, όσον αφορά τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας. Παράλληλα,  Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ότι η υποστήριξή της στη Ρωσία δεν είναι μόνο ρηματική, αλλά  προμηθεύουν επίσης τη Μόσχα με όπλα, κάτι που η Πιονγκγιάνγκ έχει αρνηθεί.

Σύμφωνα με το Siberia.Realities, ο Βορειοκορεάτης διπλωμάτης υπέβαλε αναφορά για την εξαφάνιση της οικογένειάς του, με την αστυνομία να εκτιμά ότι η σύζυγος και ο γιος τους θα προσπαθούν να διαφύγουν στην Κίνα ή τη Νότια Κορέα, κάτι που φαίνεται να επαληθεύεται από τις αναφορές άλλων μέσων. Συγκεκριμένα, το Baza, ένα δημοφιλές ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι στο Telegram, έγραψε ότι οι αστυνομικές αναφορές κάνουν λόγο για μια πολίτη της Βόρειας Κορέας και το γιο της οι οποίοι έφυγαν από την κατοικία του διπλωμάτη στο Βλαδιβοστόκ το πρωί της Κυριακής με ταξί κι έπειτα μπήκαν σε άλλο αυτοκίνητο που κατευθύνθηκε προς την πόλη Χαμπάροφσκ.

Η αστυνομία φέρεται να έχει μιλήσει με τον οδηγό του ταξί, ο οποίος είπε ότι άφησε τη γυναίκα με τον γιο της στην οδό Russkaya του Βλαδιβοστόκ, κάτι που λέγεται ότι επιβεβαιώθηκε από πλάνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης.

Ένα άλλο ρωσικό κανάλι Telegram, το Amur Mash, ανέφερε ότι πιστεύεται ότι η σύζυγος και ο γιος του διπλωμάτη πέταξαν στο Κρασνογιάρσκ – μια πόλη στη Σιβηρία – με αεροπλάνο από το Χαμπάροφσκ, έχοντας χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα Νοτιοκορεατών πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «εξαφανίζεται» Βορειοκορεάτης από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την Korea Herald, το 2016 όταν ένας Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που βρισκόταν στη Ρωσία αυτομόλησε στη Νότια Κορέα. Ο απεσταλμένος έμενε στο γενικό προξενείο στο Βλαδιβοστόκ εκείνη την εποχή και πιθανώς αυτομόλησε με την οικογένειά του, σύμφωνα με την εφημερίδα της Σεούλ.

Οι πολίτες της Βόρειας Κορέας συχνά προσπαθούν να ξεφύγουν από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, με προορισμό τη Νότια Κορέα, μέσω της Ρωσίας, «καθώς τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας δεν φυλάσσονται τόσο αυστηρά όσο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας», εξηγεί το Siberia.Realities.