Skip to main content

Ζελένσκι: Επίσκεψη στη Χερσώνα μετά την κατάρρευση του φράγματος Καχόβκα

Volodymyr Zelenskiy

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία όχθη του Δνείπερου, ενώ οι ρωσικές αρχές στην αριστερή όχθη κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφτηκε την περιοχή της Χερσώνας, η οποία πλήττεται από πλημμύρες μετά την κατάρρευση του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο.

«Ταξίδι εργασίας στην περιοχή της Χερσώνας. Συντονιστική συνάντηση για την εξάλειψη των συνεπειών από την έκρηξη του φράγματος Καχόβκα», αναφέρεται σε ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου στην εφαρμογή Telegram.

«Συζητήθηκαν πολλά σημαντικά θέματα. Η επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή ως αποτέλεσμα της καταστροφής, η επιχείρηση εκκένωσης του πληθυσμού από πιθανές πλημμυρικές ζώνες, η αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την έκρηξη του φράγματος, η οργάνωση της παροχής βοήθειας στις πλημμυρισμένες περιοχές. Επίσης, οι προοπτικές αποκατάστασης του οικοσυστήματος της περιοχής και η επιχειρησιακή στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή της ανθρωπογενούς καταστροφής», σημειώνεται στην ανάρτηση.

«Είναι σημαντικό να υπολογιστεί η ζημιά και να διατεθούν κεφάλαια για την αποζημίωση των κατοίκων που επλήγησαν από την καταστροφή και να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων των ζημιών ή τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή», καταλήγει.

Τρεις άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία όχθη του Δνείπερου, ενώ οι ρωσικές αρχές στην αριστερή όχθη κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς.

Περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Χερσώνας βρίσκονται κάτω από το νερό και από αυτή την έκταση το 68% βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Ολεξάντρ Προκούντιν.

«Παρά τον τεράστιο κίνδυνο και τον αδιάκοπο βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις οι εκκενώσεις περιοχών που πλημμύρισαν συνεχίζονται», πρόσθεσε ο Προκούντιν. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει από τις πλημμυρισμένες περιοχές.