Skip to main content

Ρωσία: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Air India λόγω τεχνικού προβλήματος

Στους 216 επιβάτες της πτήσεις προσφέρθηκε υποστήριξη στο έδαφος και θα τους παρασχεθούν εναλλακτικές επιλογές ώστε να φθάσουν στους προορισμούς τους το νωρίτερα δυνατό, ανέφερε η Air India.

Σε αναγκαστική αλλαγή πορείας και προσγείωση σε αεροδρόμιο της ρωσικής Άπω Ανατολής υποχρεώθηκε ένα αεροσκάφος της που εκτελούσε πτήση από το Δελχί στο Σαν Φρανσίσκο. Το αεροσκάφος παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα σε έναν από τους κινητήρες του, ανέφερε η αεροπορική εταιρία.

Στους 216 επιβάτες της πτήσεις προσφέρθηκε υποστήριξη στο έδαφος και θα τους παρασχεθούν εναλλακτικές επιλογές ώστε να φθάσουν στους προορισμούς τους το νωρίτερα δυνατό, ανέφερε η Air India, προσθέτοντας πως το αεροσκάφος μετέφερε επίσης 16 μέλη πληρώματος.

Η υπηρεσία αεροπορικών μεταφορών της Ρωσίας ανέφερε πως ελέγχει την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μαγκαντάν και πως είναι έτοιμη να δώσει άδεια στην αεροπορική εταιρία για προσγείωση εφεδρικού αεροσκάφους εάν χρειαστεί.

«Προς το παρόν το θέμα της παραμονής και διαμονής των επιβατών επιλύεται από τις συνοριακές, τελωνειακές και περιφερειακές αρχές», ανέφερε η Rosaviatsia.

Το αεροδρόμιο στη Μαγκαντάν, πόλη λιμάνι στην Οχοτσκική θάλασσα στη ρωσική Άπω Ανατολή, δεν αποκρίθηκε σε αίτημα για σχόλια.

Η εκτροπή του Μπόινγκ 777 έρχεται μία ημέρα αφότου ο επικεφαλής της μεγαλύτερης στον κόσμο αεροπορικής εταιρίας εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των αεροπορικών εταιριών που διέρχονται από τον ρωσικό εναέριο χώρο με επιβαίνοντες Αμερικανούς πολίτες.

«Τι θα συμβεί αν μια αεροπορική εταιρία προσγειωθεί στη Ρωσία με επιβαίνοντες εξέχοντες πολίτες των ΗΠΑ; Είναι μια ενδεχόμενη κρίση υπό κατασκευή», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Σκοτ Κίρμπι, διευθύνων σύμβουλος της United Airlines.

«Νομίζω πως θα πρέπει να το επιλύσουμε προτού συμβεί η κρίση».

Η Air India ανέφερε ότι δεν μπορεί να δώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τους επιβάτες.

Η Ρωσία έχει απαγορεύσει στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες και σε άλλους ξένους αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της, σε αντίποινα για την απαγόρευση που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε ρωσικές πτήσεις πάνω από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Air India και ορισμένες, με έδρα τον Κόλπο, κινεζικές ή αφρικανικές, αεροπορικές εταιρίες εξακολουθούν να πετάνε πάνω από τη Ρωσία συντομεύοντας τους χρόνους των πτήσεων και καθιστώντας τις αμερικανικές αντιπάλους τους μη ανταγωνιστικές.

Το Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα πως κινεζικές αεροπορικές εταιρίες αποφεύγουν να διέρχονται από τον ρωσικό εναέριο χώρο όταν εκτελούν τέσσερις πτήσεις που έλαβαν μόλις άδεια προς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Λευκός Οίκος και η GE, που κατασκευάζει τους κινητήρες για τα Μπόινγκ 777, δεν είχαν κάποιο άμεσο σχόλιο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters