Skip to main content

Τουρκία: Ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Ερντογάν – Διεθνείς παρουσίες στην τελετή

REUTERS/Umit Bektas

Τρίτη δεκαετία διακυβέρνησής της χώρας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε σήμερα για τη νέα πενταετή προεδρική του θητεία, μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία διακυβέρνησης της Τουρκίας.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους … να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

REUTERS/Umit Bektas

Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν έλαβε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.

Πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών προσκεκλημένοι

Ο Ερντογάν καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του AKP και του MHP. Οι βουλευτές του CHP δεν σηκώθηκαν. Αφού πήρε την εντολή του από τον Μπαχτσελί, ο Ερντογάν ανέβηκε στο βήμα και ορκίστηκε.

Πρωθυπουργοί 13 χωρών, μεταξύ των οποίων ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε, θα παρευρέθησαν στην τελετή και είναι προσκεκλημένοι στο δείπνο που ακολουθεί.

Στην τελετή θα παραστούν επίσης εκπρόσωποι 8 διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

12 χώρες εκπροσωπούνται σε επίπεδο Προέδρου του Κοινοβουλίου στην τελετή, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vyacheslav Viktorovich Volodin και ο Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ding Zhongli.

Η Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Jelka Sviyanovic, τα μέλη του Συμβουλίου Jelko Komşic και Denis Beçirovic, καθώς και ο πρόεδρος της Σερβικής οντότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Milorad Dodik, θα παραστούν στην τελετή, αλλά και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, hurriyet

Διαβάστε ακόμη

Κι ο νοών νοείτω