Skip to main content

Ρωσία: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για «χακάρισμα» χιλιάδων iPhones για κατασκοπεία

Η Kaspersky Lab με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι δεκάδες συσκευές των υπαλλήλων της εκτέθηκαν σε κίνδυνο κατά την επιχείρηση.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δήλωσε την Πέμπτη ότι αποκάλυψε μια αμερικανική επιχείρηση κατασκοπείας που έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες iPhones χρησιμοποιώντας εξελιγμένο λογισμικό παρακολούθησης.

Η Kaspersky Lab με έδρα τη Μόσχα δήλωσε ότι δεκάδες συσκευές των υπαλλήλων της εκτέθηκαν σε κίνδυνο κατά την επιχείρηση.

Η FSB ανέφερε σε δήλωσή της ότι αρκετές χιλιάδες συσκευές της Apple Inc είχαν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των εγχώριων Ρώσων συνδρομητών καθώς και ξένων διπλωματών που εδρεύουν στη Ρωσία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Η FSB αποκάλυψε μια δράση πληροφοριών των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών με τη χρήση κινητών συσκευών της Apple», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της.

Η FSB δήλωσε ότι η υπόθεση έδειξε «στενή συνεργασία» μεταξύ της Apple και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, της αμερικανικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την κρυπτογραφική και επικοινωνιακή πληροφόρηση και ασφάλεια. Η FSB δεν παρείχε καμία απόδειξη ότι η Apple συνεργάστηκε με την εκστρατεία κατασκοπείας ή ότι είχε επίγνωση αυτής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky, Eugene Kaspersky, δήλωσε στο Twitter ότι δεκάδες τηλέφωνα των υπαλλήλων του παραβιάστηκαν κατά την επιχείρηση, την οποία η εταιρεία του περιέγραψε ως «μια εξαιρετικά πολύπλοκη, επαγγελματικά στοχευμένη κυβερνοεπίθεση» που είχε ως στόχο εργαζόμενους στην «ανώτατη και μεσαία διοίκηση».

Πηγή: Reuters