Skip to main content

Gazprom: Μετά το φυσικό αέριο, «παράγει» για τη Μόσχα στρατιώτες για την Ουκρανία

REUTERS/Maxim Shemetov

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η εταιρεία συμβάλλει ενεργά στην παροχή ανθρώπινου δυναμικού στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει συνδέσει το όνομά του με την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που περιορίστηκαν σημαντικά μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας.

Η εμπλοκή της Gazprom όμως στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν σταματάει εκεί. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η εταιρεία συμβάλλει ενεργά στην παροχή ανθρώπινου δυναμικού στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Το «πράσινο φως» δόθηκε από το Κρεμλίνο στις αρχές Φεβρουαρίου. Από τότε ο ρωσικός κολοσσός ιδρύει εταιρείες ασφαλείας, στρατολογώντας ουσιαστικά επιπλέον στρατεύματα για τον πόλεμο της Ρωσίας, τα οποία συχνά πολεμούν υπό τις οδηγίες του υπουργείου Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την WSJ, οι μισθοφορικοί στρατοί ιδρύθηκαν με το πρόσχημα της υπεράσπισης του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, ωστόσο, οι νεοσύλλεκτοι κατέληξαν στην Ουκρανία λίγες εβδομάδες μετά.

Ορισμένοι από αυτούς που έχουν σταλεί στο πεδίο, ανάμεσά τους πρώην στρατιώτες και προσωπικό ασφαλείας εταιρείας, στρατολογήθηκαν βίαια, αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι εκπαιδεύτηκαν σε ρωσική βάση και μεταφέρθηκαν στο Μπαχμούτ, την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που έχει φιλοξενήσει τις πιο σκληρές και αιματηρές μάχες τους τελευταίους μήνες.

«Θέλω να πω στους συναδέλφους μου στη Gazprom: Μην πηγαίνετε στην Ουκρανία, μείνετε στο σπίτι», αναφέρει, σε βίντεο που εξασφάλισε η WSJ, ένας πρώην φύλακας της Gazprom, ο οποίος στάλθηκε στην Ουκρανία και τραυματίστηκε.

Συγκριτικά με την ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner, που αποτελείται από 50.000 άτομα και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στρατιωτική προσπάθεια της Ρωσίας, η δύναμη της Gazprom είναι μικρότερη, διαθέτοντας χιλιάδες νεοσύλλεκτους. Ωστόσο, αμείβονται με υψηλότερους μισθούς και φαίνεται  να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι.

Παράλληλα, οι προσπάθειες του ενεργειακού κολοσσού θα μπορούσαν επίσης να δώσουν μια λύση στις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού της Ρωσίας, καθώς ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει απρόθυμος να να προχωρήσει σε νέα επιστράτευση, ανέφερε η WSJ, σημειώνοντας πως η μερική επιστράτευση του Οκτωβρίου οδήγησε σε μαζική έξοδο πολιτών από τη Ρωσία, συμβάλλοντας στην σημαντική έλλειψη εργατικού δυναμικού στη χώρα.

Όμως το ενδιαφέρον για ιδιωτικούς στρατούς αυξάνεται στη Ρωσία, καθώς και άλλες μισθοφορικές δυνάμεις  πολεμούν στην Ουκρανία, όπως η ομάδα της πρώην εργολαβικής εταιρείας ασφαλείας Redut και από την Patriot, μια καθιερωμένη δύναμη ιδιωτικής ασφάλειας.

naftemporiki.gr