Skip to main content

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Γενικά δεν υποστηρίζουμε» τις επιθέσεις στην επικράτεια της Ρωσίας

Video obtained by Reuters/via REUTERS

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, αρκετά UAVs καταρρίφθηκαν χθες το πρωί καθώς πλησίαζαν τη Μόσχα, τρία με ηλεκτρονική παρεμβολή και πέντε από την αντιαεροπορική άμυνα.

Ουκρανικά drones έπληξαν νωρίς χθες το πρωί μία από τις πλουσιότερες γειτονιές της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης μιας ζώνης στην οποία ο Πούτιν και η υπόλοιπη ελίτ έχουν τις κατοικίες τους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οκτώ drones τα οποία εκτόξευσε το Κίεβο καταρρίφθηκαν, αν και το Bazar, ένα κανάλι στην εφαρμογή Telegram με διασυνδέσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε πως περισσότερα από 25 drones εμπλέκονταν στην ουκρανική επίθεση. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και ορισμένα συγκροτήματα διαμερισμάτων εκκενώθηκαν προσωρινά.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαΐλο Ποντολιάκ διάψευσε πως το Κίεβο έχει άμεση σχέση με την επίθεση κατά της Μόσχας, αν και είπε πως «είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε» και προέβλεψε πως θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις.

Μετά από την επίθεση, που αποδόθηκε στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέλαβε πως δεν υποστηρίζει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας στο έδαφός της, όπως δήλωσε χθες το βράδυ εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Γενικά, δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Είμαστε επικεντρωμένοι στο να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζεται για να ανακτήσει το δικό της κυρίαρχο έδαφος», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσκεψης του αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν στη Σουηδία.

Νωρίτερα χθες, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας έκανε πανομοιότυπη τοποθέτηση.

«Δεν υποστηρίζουμε επιθέσεις μέσα στη Ρωσία, έχουμε γίνει πολύ σαφείς σχετικά αυτό. Δίνουμε την έμφαση στο να προσφέρουμε στην Ουκρανία (…) τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζονται (οι ένοπλες δυνάμεις της) για να ξαναπάρουν το κυρίαρχο έδαφός της», είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για την επίθεση αυτή, η κυρία Ζαν-Πιερ είπε πως ακόμη ο Λευκός Οίκος «συγκεντρώνει πληροφορίες» για το τι συνέβη, επιμένοντας πως η αμερικανική θέση έχει μεταφερθεί «με σαφήνεια» στις ουκρανικές αρχές αλλά επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η επίθεση στη Μόσχα έγινε καθώς το Κίεβο υπέστη για δέκατη έβδομη φορά ρωσική αεροπορική επιδρομή χθες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ