Skip to main content

Ρωσία: Διπλωματικός πόλεμος με Γερμανία

Το πλαφόν που όρισε η Μόσχα από τις αρχές Ιουνίου συνεπάγεται μεγάλες περικοπές σε όλους τους τομείς της γερμανικής παρουσίας στη Ρωσία.

Εκατοντάδες Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσεχείς ημέρες τη Ρωσία κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, δήλωσε σήμερα πηγή της γερμανικής κυβέρνησης στο AFP.

Η απόφαση αυτή έπεται απόφασης των ρωσικών αρχών που επιβάλλει στη Γερμανία να μειώσει σημαντικά ως τις αρχές Ιουνίου το διπλωματικό της προσωπικό και αυτό σε δημόσιους θεσμούς, όπως το πολιτιστικό κέντρο Goethe Institut ή η γερμανική σχολή της Μόσχας, πρόσθεσε.

Η πηγή αυτή επιβεβαίωνε πληροφορία που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία κάνει λόγο για κήρυξη διπλωματικού πολέμου της Μόσχας στο Βερολίνο.

Μετά την πρόσφατη μείωση της παρουσίας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, υπό τις πιέσεις του Βερολίνου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών όρισε τον Απρίλιο πλαφόν για τον αριθμό των υπαλλήλων του διπλωματικού προσωπικού και αυτού δημόσιων γερμανικών φορέων στον οποίο επιτρέπεται να παραμείνει στη Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το όριο αυτό που όρισε η Ρωσία από τις αρχές του Ιουνίου συνεπάγεται μεγάλες περικοπές σε όλους τους τομείς της γερμανικής παρουσίας στη Ρωσία.

Συνεπώς, οι Γερμανοί υπάλληλοι, μέλη του διπλωματικού και προξενικού προσωπικού, αλλά κυρίως άνθρωποι που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης,  οφείλουν να αποχωρήσουν τις προσεχείς μέρες.

Το Βερολίνο δεν θα σταματήσει εκεί και θα εξασφαλίσει μια ισορροπία με τη Ρωσία, μετά το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή.