Skip to main content

Ινδία: Εγκαίνια για το νέο αμφιλεγόμενο «παλάτι» των βουλευτών

REUTERS/Adnan Abidi

Το παλιό κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε μουσείο.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εγκαινιάζει την Κυριακή το νέο συγκρότημα του Κοινοβουλίου, το κεντρικό έργο ενός πρότζεκτ 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Νέο Δελχί, που έχει ως στόχο της αναμόρφωση της πρωτεύουσας της χώρας.

Εκτός από σύγχρονη τεχνολογία, το νέο κοινοβούλιο, τριγωνικού σχήματος, διαθέτει συνολικά 1.272 έδρες σε δύο αίθουσες, σχεδόν 500 περισσότερες από το παλιό κτήριο, καθώς και τουλάχιστον τριπλάσιο χώρο. Διαθέτει τέσσερις ορόφους και αίθουσες με θέμα τα εθνικά σύμβολα της Ινδίας, τοιχογραφίες και γλυπτά από όλη τη χώρα που αποτυπώνουν τα 5.000 χρόνια του ινδικού πολιτισμού, είπε ένας από τους αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στο έργο.

Το παλιό κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε μουσείο. Πέρα από το νέο κοινοβούλιο, το πρότζεκτ περιλαμβάνει συνολικά την κατασκευή αρκετών κυβερνητικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης και νέες κατοικίες για τον αντιπρόεδρο και τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νέο κτήριο του κοινοβουλίου είναι απαραίτητο, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις υστερούν σε χωρητικότητα, τεχνολογία και ασφάλεια. Κατά την έναρξη των εργασιών, το 2020, ο κ. Μόντι είχε δηλώσει ότι το νέο κτήριο «θα είναι μάρτυρας της δημιουργίας μιας αυτοδύναμης Ινδίας».

Πάντως, οι επικριτές του κ. Μόντι βλέπουν το νέο κοινοβούλιο ως μέρος μιας προσωπικής κληρονομιάς που επιχειρεί να αφήσει ο Ινδός πρωθυπουργός. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει ότι θα απέχουν από τα εγκαίνια. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η πρόεδρος και όχι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να εγκαινιάσει το νέο κτήριο.

Το σχέδιο έχει προκαλέσει και επικρίσεις περί αλλοίωσης του χαρακτήρα της πόλης. «Η απόφαση για την κατασκευή νέου κτηρίου του κοινοβουλίου ήταν ξαφνική και δεν υπήρξε διαφάνεια, τιμιότητα και φειδώ σε όλη τη διαδικασία», δήλωσε ο αρχιτέκτονας A.G. Krishna Menon.

Με πληροφορίες από Reuters