Skip to main content

Απελευθερώθηκε από το Ιράν ο Βέλγος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση, Ολιβιέ Βαντεκαστέλ

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Το Ιράν απελευθερώνει Βέλγο εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση σε αντάλλαγμα για διπλωμάτη που καταδικάστηκε για σχεδιαζόμενη επίθεση

Η Τεχεράνη απελευθέρωσε τον Ολιβιέ Βαντεκαστέλ, έναν Βέλγο που κρατούνταν επί 455 ημέρες. Ταυτόχρονα, ενώ οι Βρυξέλλες έστειλαν πίσω τον Ασαντολάχ Ασαντί , καταδικασμένο σε 20 χρόνια φυλάκισης για μια σχεδιαζόμενη επίθεση στη Γαλλία.

Ο εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής Ολιβιέ Βαντεκαστέλ είχε συλληφθεί στη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράν τον Φεβρουάριο του 2022 και είχε καταδικαστεί τον Ιανουάριο σε φυλάκιση 40 ετών και 74 μαστιγώματα για κατηγορίες που περιελάμβαναν την κατασκοπεία.

Ο Ιρανός διπλωμάτης Ασαντολάχ Ασάντι καταδικάστηκε στο Βέλγιο το 2021 σε σχέση με ματαιωθείσα συνωμοσία με βόμβα στη Γαλλία και είχε καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη.

Οι βελγικές και οι ιρανικές αρχές είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του Βαντεκαστέλ και του Ασάντι, αντίστοιχα, ως χαλκευμένες.

“Ενώ σας μιλάω, ο Βέλγος Ολιβιέ Βαντεκαστέλ είναι καθοδόν προς το Βέλγιο. Αν όλα πάνε όπως έχει προγραμματιστεί, θα είναι μαζί μας απόψε. Επιτέλους ελεύθερος”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο.

“Χθες βράδυ, ο Oλιβιέ οδηγήθηκε στο Ομάν όπου τον φρόντισε ομάδα Βέλγων στρατιωτικών και διπλωματών. Υποβλήθηκε σε αρκετές ιατρικές εξετάσεις εκεί σήμερα το πρωί προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση της υγείας του και να επιτραπεί η επιστροφή του υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες”, πρόσθεσε.

Ο Ιρανός υπουργός Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν χαρακτήρισε τον Ασάντι σε ανάρτησή του στο Twitter “αθώο διπλωμάτη της χώρας μας που συνελήφθη παράνομα αντίθετα με το διεθνές δίκαιο” και είπε πως θα επιστρέψει στο Ιράν σύντομα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν δήλωσε νωρίτερα πως επιτεύχθηκε συμφωνία με βάση την οποία κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι και μεταφέρθηκαν από τις Βρυξέλλες και την Τεχεράνη στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν, σήμερα σε προετοιμασία του επαναπατρισμού τους.

Η χώρα του Κόλπου έχει καλές σχέσεις με το Ιράν αλλά και δυτικές χώρες και έχει ενεργήσει και προηγουμένως ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο αποξενωμένων πλευρών σε θέματα όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου είχε πει τότε πως η καταδίκη του Βαντεκαστέλ στηρίχθηκε σε χαλκευμένα στοιχεία και ισοδυναμούσε με αντίποινα για την ποινή κάθειρξης που είχε δοθεί στον Ασάντι.

Τον περασμένο μήνα τέθηκε σε ισχύ συνθήκη βάσει της οποίας οι Βέλγοι κρατούμενοι στο Ιράν μπορούν να εκτίσουν τις ποινές τους στην πατρίδα τους και αντιστρόφως.

Πηγές: Le Figaro, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP