Skip to main content

Σουδάν: Εύθραυστη εκεχειρία, νέες συγκρούσεις στο Χαρτούμ

Σουδάν. REUTERS/ Stringer

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στο Χαρτούμ μεταξύ αντιπάλων στρατιωτικών ομάδων, με την εκεχειρία να κρέμεται από μία κλωστή, παρά τις υποσχέσεις για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και για βάσεις για βιώσιμη ειρήνη.

Η συμφωνία εκεχειρίας στο Σουδάν, που επιτηρείται από τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, καθώς και από τις αντιμαχόμενες πλευρές, επιτεύχθηκε έπειτα από πέντε εβδομάδες σφοδρών μαχών στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως στο Νταρφούρ.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σήμερα ότι είδαν μαύρο καπνό να υψώνεται στα δυτικά προάστια του Χαρτούμ ενώ το απόγευμα ακούγονταν βομβαρδισμοί κοντά σε ένα στρατόπεδο, στα νότια της πόλης. Ο ήχος των πυρών ακουγόταν μέχρι το Μπάχρι, τη μία από τις τρεις πόλεις που είναι χτισμένες στη συμβολή του Γαλάζιου με τον Λευκό Νείλο και συναποτελούν την πρωτεύουσα του Σουδάν.

Σουδάν: «Περίπατο» πήγε η νέα εκεχειρία, πυρά ακούγονται στο Χαρτούμ

Μάρτυρες από το Ομντουρμάν, την τρίτη πόλη, είπαν ότι καταρρίφθηκε ένα μαχητικό αεροσκάφος. Η παραστρατιωτική οργάνωση RSF (Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης) που πολεμά τον στρατό, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει αυτό το συμβάν, ωστόσο δεν είναι προς το παρόν εφικτό να επαληθευτεί το περιεχόμενό του. Νωρίτερα, κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν πυρά πυροβολικού κοντά στη στρατιωτική βάση Ουάντι Σαντίντνα, στα περίχωρα του Ομντουρμάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ