Skip to main content

Ρωσία: «Η νύχτα δεν ήταν ήσυχη» στο Μπέλγκοροντ- Αποστάσεις από ΗΠΑ για την εισβολή

Governor of Russia’s Belgorod Region Vyacheslav Gladkov via Telegram/Handout via REUTERS

Η Μόσχα δήλωσε ότι η επιχείρηση έχει λάβει τέλος, με την εξόντωση των ενόπλων και την απώθησή τους.

Επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημειώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στην ρωσική περιοχή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα μία από τις μεγαλύτερες εισβολές από την πλευρά της Ουκρανίας, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από 15 μήνες, από δύο ένοπλες ρωσικές ομάδες που αντιτάσσονται στον Πούτιν.  Η εισβολή των ενόπλων ανάγκασε τη Μόσχα να επιβάλει «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» στην περιοχή και να αρχίσει να απομακρύνει τους αμάχους, ώστε να αποκρούσει την επίθεση.

Ωστόσο, την Τρίτη η Μόσχα δήλωσε ότι η επιχείρηση έχει λάβει τέλος, με την εξόντωση των ενόπλων και την απώθησή τους. Συγκεκριμένα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την απώθηση και εξόντωση περισσότερων από 70 «Ουκρανών εθνικιστών». Παράλληλα, ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής του Μπέλγκοροντ προχώρησε στην άρση των «αντιτρομοκρατικών» μέτρων.

Η νύχτα που ακολούθησε δεν ήταν τόσο ήρεμη όμως. «Πολυάριθμες» επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημειώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης. «Η νύχτα δεν ήταν αληθινά ήσυχη. Υπήρξαν πολυάριθμες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η αντιαεροπορική άμυνα ασχολήθηκε με μεγάλο μέρος αυτών», ανέφερε ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ μέσω της εφαρμογής Telegram, διευκρινίζοντας πως οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν ωστόσο ζημιές σε οχήματα, σπίτια και δημόσια κτίρια στην περιοχή, αλλά όχι και θύματα.

Αποστάσεις από ΗΠΑ

Η Μόσχα και οι τοπικές αρχές συνδέσουν την ένοπλη επίθεση με την Ουκρανία.  Όμως το Κίεβο αρνείται ανάμειξη, με δύο ρωσικές ένοπλες ομάδες που αντιτίθενται στον Ρώσο πρόεδρο να έχουν αναλάβει την ευθύνη. Πρόκειται για τις ομάδες «Ελευθερία για τη Ρωσία» και «Δυνάμεις Ρώσων Εθελοντών».

Σχολιάζοντας στο Reuters, ο διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Mayak Intelligence, συγγραφέας και ειδικός στις ισορροπίες εξουσίας στο Κρεμλίνο, καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι υποστήριξε ότι οι δύο ομάδες που εμπλέκονται στις μάχες στο Μπέλγκοροντ αποτελούνται από Ρώσους διαφορετικών πεποιθήσεων που τάσσονται κατά του Κρεμλίνου. Προέρχονται δηλαδή από πολύ διαφορετικούς χώρους και αποτελούνται από φιλελεύθερους και αναρχικούς μέχρι νεοναζί.

«Ελπίζουν ότι με κάποιο μικρό τρόπο μπορούν να συμβάλουν στην πτώση του καθεστώτος Πούτιν. Αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρόκειται για ανεξάρτητες δυνάμεις… Ελέγχονται από τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών», ανέφερε ο καθηγητής, υιοθετώντας την εκτίμηση ότι το Κίεβο ενορχήστρωσε την εισβολή.

Πάντως μετά το περιστατικό οι Ηνωμένες Πολιτείες κράτησαν αποστάσεις, τονίζοντας ότι δεν «επιτρέπουν ούτε ενθαρρύνουν» τις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχουν ταναφορές «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού» ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, αλλά ανέφερε ότι η χώρα του «δυσπιστεί αυτή τη στιγμή για την ακρίβεια αυτών των αναφορών».  «Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα διεξάγει αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr