Skip to main content

Η Μεγάλη Βρετανία βάζει φρένο στην έκδοση βίζας για φοιτητές

REUTERS/Toby Melville

Στο μέλλον, μόνο οι φοιτητές σε μεταπτυχιακά ή διδακτορικά προγράμματα θα μπορούν να φέρνουν τα μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Η Μεγάλη Βρετανία, για να μειώσει τη μετανάστευση από το εξωτερικό, θέλει να αυστηροποιήσει τους κανόνες έκδοσης βίζας για τους φοιτητές.

Στο μέλλον, μόνο οι φοιτητές σε μεταπτυχιακά ή διδακτορικά προγράμματα θα μπορούν να φέρνουν τα μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, η συντηρητική υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν είπε ότι οι προτάσεις αυτές θα εξασφαλίσουν τη «σωστή ισορροπία» και θα βοηθήσουν τη μετανάστευση «να επιστρέψει στα προ του κορωνοϊού επίπεδα» μεσοπρόθεσμα.

Η Μπράβερμαν αντιμετώπισε πάντως την αντίθεση στα σχέδιά της από τους συναδέλφους της στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Παιδείας.

Μετά το Brexit, η Βρετανία έχει τερματίσει άλλωστε την είσοδο χωρίς βίζα για φοιτητές από την ΕΕ.

Πέρυσι εκδόθηκαν 136.000 βίζες σε μέλη οικογενειών αλλοδαπών φοιτητών. Ενας αριθμός οκταπλάσιος από το 2019.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της έκδοσης βίζας στο μέλλον, οι αλλοδαποί φοιτητές δεν θα μπορούν να εργαστούν χωρίς να έχουν ολοκληρώσει  τις σπουδές τους και να παρατείνουν έτσι τη διαμονή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι φοιτητές μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για δύο χρόνια με την ίδια βίζα εάν βρουν δουλειά μετά την αποφοίτησή τους. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση από την ΕΕ ήταν ένα από τα μεγάλα ζητήματα για τους Brexiteers το 2016.