Skip to main content

Η Ευρώπη θέλει να «τρέξει» την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε F-16

Σύμφωνα με τον Δανό υπουργό Άμυνας, εκτός από τη χώρα του, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν επίσημα στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.

Το «οκ» για το θέμα της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σκοπεύουν να δώσουν μέχρι τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, σύμφωνα με τον Δανό υπουργό Άμυνας Τρoλς Λουντ Πούλσεν.

«Πρώτα πρέπει να μιλήσουμε για εκπαίδευση και επανεκπαίδευση και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για δωρεές F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«Αναμένω ότι τον Ιούνιο θα έχουμε ανακοινώσεις και θα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση μετά από αυτό» (το διάστημα), είπε ο Πούλσεν, προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν έως και έξι μήνες εκπαίδευσης και προετοιμασίας για να μπορέσουν οι Ουκρανοί πιλότοι να αρχίσουν να χειρίζονται τα F-16.

Σύμφωνα με τον Δανό υπουργό, εκτός από τη χώρα του, η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν επίσημα στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων. Σημείωσε επίσης ότι αναμένει πως θα συμμετάσχουν και άλλες χώρες.

Ερωτηθείς για την παροχή εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων F-16, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι η κυβέρνησή του ερευνά αυτήν την επιλογή. Ο Πιστόριους δεν έδωσε λεπτομέρειες. Η Γερμανία δεν διαθέτει F-16, αλλά μια πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η εκπαίδευση στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν.

Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των αμερικανικών F-16, στην Ουκρανία, από τις χώρες της Δύσης. Τάχθηκε επίσης υπέρ της έναρξης προγραμμάτων εκπαίδευσης Ουκρανών χειριστών και τεχνικών για τα μαχητικά του τύπου.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, ωστόσο, απαιτεί την άδεια των ΗΠΑ επειδή τα μαχητικά είναι αμερικανικής κατασκευής. «Θα επιταχύνουμε τώρα καθώς γνωρίζουμε ότι έχουμε πράσινο φως» για την εκπαίδευση σε F-16, δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κάισα Όλονγκρεν.

Καμία χώρα δεν έχει ακόμη επίσημα δεσμευτεί να προμηθεύσει F-16 στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να έχει δηλώσει πως η παράδοση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στην ένοπλη σύρραξη. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαιώνει πως τα αεροσκάφη αυτά δεν θα επιχειρήσουν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Bloomberg