Skip to main content

Ρωσία: Έρευνα για τρομοκρατία για την εισβολή ενόπλων στο Μπέλγκοροντ

REUTERS/Yulia Morozova

Η Μόσχα και οι τοπικές αρχές συνδέσουν την ένοπλη επίθεση με την Ουκρανία.

Έρευνα για τρομοκρατία ανακοίνωσε ότι διεξάγει Ρωσία για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε εισβολή ενόπλων που έφτασαν από την Ουκρανία, γεγονός που ανάγκασε τη Μόσχα να επιβάλει «αντιτρομοκρατικό καθεστώς» στην περιοχή και να αρχίσει να απομακρύνει τους αμάχους, ώστε να αποκρούσει την επίθεση. Παράλληλα, στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν στόχο σπίτια και διοικητικό κτίριο στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

«Η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας εκκίνησε ποινική υπόθεση για εγκλήματα βάσει των άρθρων 205, 317, 105, 167, 222, 222.1 του ποινικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (τρομοκρατική ενέργεια, καταπάτηση της ζωής αξιωματικών επιβολής του νόμου, απόπειρα ανθρωποκτονίας, σκόπιμη καταστροφή ή φθορά περιουσίας, παράνομη κυκλοφορία όπλων και εκρηκτικών)», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Σύμφωνα με την έρευνα, στις 22 Μαΐου 2023, εκπρόσωποι των ουκρανικών ενόπλων σχηματισμών επιτέθηκαν στην περιοχή Γκράιβορον της περιφέρειας Μπέλγκοροντ. Κτίρια κατοικιών και διοίκησης, εγκαταστάσεις πολιτικών υποδομών δέχθηκαν βομβαρδισμούς όλμων και πυροβολικού. Αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα αυτών των εγκληματικών πράξεων. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται ανακριτικά και επιχειρησιακά μέτρα για τον προσδιορισμό της ταυτότητας των δραστών και όλων των συνθηκών του συμβάντος».

Η Μόσχα και οι τοπικές αρχές συνδέσουν την ένοπλη επίθεση με την Ουκρανία. Ωστόσο, το Κίεβο έχει διαψεύσει ότι είχε ανάμειξη. Επιπλέον, δύο αντάρτικες ρωσικές ομάδες υποστηρίζουν ότι ενορχήστρωσαν την ευθύνη. Πρόκειται για τις ομάδες «Η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας» και «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών».