Skip to main content

ΕΕ: Όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν

REUTERS/Johanna Geron

Οι νέες κυρώσεις αφορούν 5 πρόσωπα και δύο οντότητες, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σε νέες κυρώσεις κατά των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της καταστολής των διαδηλώσεων που είχαν ξεσπάσει μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Οι νέες κυρώσεις αφορούν 5 πρόσωπα και δύο οντότητες, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ περιέλαβαν στη μαύρη λίστα τους «το Συνεταιριστικό Ίδρυμα IRCG», το αρμόδιο όργανο για τις επενδύσεις στους κόλπους των Φρουρών της Επανάστασης.

Η κύρωση επιτρέπει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ, τα οποία έχει στην κατοχή του το ίδρυμα και απαγόρευσε οποιαδήποτε χρηματοδότησή του.

Η ΕΕ επέβαλε επίσης κυρώσεις στη «φοιτητική οργάνωση Μπασίτζ (SBO)», πτέρυγα της οργάνωσης Μπασίντζ που κατηγορείται για βίαιη καταστολή στις πανεπιστημιουπόλεις.

Τρείς στρατιωτικοί και ένας δικαστής, ο εισαγγελέας της Σιρτζάν Μοσέν Νικβάρζ, που θεωρείται υπεύθυνος για πολλές συλλήψεις δικηγόρων και θανατικές καταδίκες, απαγορεύεται να εισέλθουν στην ΕΕ.

Αυτή είναι η όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά του Ιράν που αποφασίζεται από τους 27 μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής, που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα.

Τα ευρωπαϊκά περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται πλέον σε βάρος 217 ατόμων και 37 οντοτήτων στο Ιράν.

Οι Φρουροί, που δημιουργήθηκαν το 1979 μετά τη νίκη της επανάστασης κατά της εξουσίας του Σάχη, διαθέτουν χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, με δυναμικό που ξεπερνά τις 120.000 άνδρες.

Οι Φρουροί εποπτεύουν το Μπασίτζ, (σώμα εθελοντών ισλαμιστών), το οποίο αναπτύχθηκε απέναντι στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters